Houtstook door particulieren


Gepubliceerd op: 20 maart 2016

Het gebruik van open haarden, inzethaarden en houtkachels voor het (geheel of gedeeltelijk) verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ook is er een toename van het stoken van hout in tuinen (terraskachels e.d.), tuinhuisjes en schuren. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit
een houtkachel of open haard.

Ook in de gemeente Steenbergen ervaren we dat steeds meer inwoners eigenaar zijn van een houtkachel of open haard. Heel gezellig, maar helaas veroorzaakt het ook weleens overlast. Dit kunt u onder andere voorkomen door goed te stoken.

Goed stoken

We delen graag een aantal tips om goed te stoken. Gebruik altijd droog schoon hout.. Bij hout dat niet schoon en droog is, bestaat er de kans dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Houdt rekening met de weersomstandigheden, beperk de stookduur tot een paar uur per dag en zorg voor een goede
verspreiding van de rookgassen. Op deze manier is de overlast minimaal.

Schone rook bestaat niet, er kan dan ook altijd hinder optreden. Zoals geurhinder, gezondheidseffecten en roetneerslag bij uzelf of bij omwonenden. Het wordt echter pas onacceptabel als er meer dan 4 uur per dag 'slecht gestookt' wordt, wees hiervan bewust.

De 10 stooktips

1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen.
2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel.
3. Laat minstens een keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
5. Stook alleen droog, onbehandeld hout.
6. Stook niet bij windstil of mistig weer.
7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
8. Zorg voor volledige luchttoevoer.
9. Controleer regelmatig of u goed stookt.
10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.



Brandveiligheid

In het kader van brandveiligheid is het ook belangrijk het gebruik van een houtkachel of open haard goed in te regelen. Denk hierbij aan een koolmonoxidemelder in de buurt van de kachel of haard. En een goede afsluiting van het rookkanaal. Laat bij brand in de schoorsteen ook altijd checken
of het goed uit is, om verdere schade te voorkomen.