Humanistisch Cafe over vluchtelingencrisis

14 maart 2016

Humacafe Amsterdam organiseert zondag 20 maart een gesprek over mensenrechten en humanistische waarden in de vluchtelingencrisis. Met Boris van der Ham (Humanistisch Verbond), Christian Mommers (Amnesty International Nederland) en Sawitri Saharso (Hoogleraar Burgerschap en Morele Diversiteit aan de Universiteit voor Humanistiek).

Door oorlogen en conflicten als die in Syrie waren er lange tijd niet zo veel mensen op de vlucht als vandaag. Ook in Nederland vroegen dit jaar enkele tienduizenden mensen asiel aan. Vluchtelingen in Nederland hebben recht op bescherming en een toekomstperspectief. Zij doen daarbij beroep op humanistische waarden als menswaardigheid, rechtvaardigheid, solidariteit en verantwoordelijkheid.

Hoe streef je deze rechten en waarden na terwijl het maatschappelijk draagvlak voor opvang en integratie ogenschijnlijk afneemt en populistische anti-migratie bewegingen veelal de boventoon voeren? En hoe voer je in een dergelijk gepolariseerd klimaat een redelijk debat over hard bevochten waarden als zelfbeschikking, gelijkheid en de scheiding tussen kerk en staat of over de lange en korte termijneffecten van de vluchtelingenstromen op de samenleving?

In dit Humanistisch Cafe laat je je informeren over de oorzaken van de vluchtelingenstromen, de opvangsituatie in de regio en internationale mensenrechtenverplichtingen, en ga je in gesprek over humanistische posities ten aanzien van het vluchtelingenvraagstuk.

Voor de pauze vertellen Boris van der Ham (HV), Christian Mommers (AI) en Sawitri Saharso (UvH) over mensenrechten en humanistische waarden. Na de pauze is er tijd voor vragen en debat: dit wordt geleid door Doutje Lettinga. Daarna is er, zoals gebruikelijk, een gezamenlijke borrel.

Graag aanmelden via: amsterdam@regio.humanistischverbond.nl

College Hotel , Amsterdam

Aanmelden: amsterdam@regio.humanistischverbond.nl

Tijd: 14:30-17:00 uur

Kosten: EUR 10,- standaard, EUR 5,- leden HV