EUREGIO-Raad vergadert: een grensoverschrijdende arbeidsmarkt en startschot voor projecten

GRONAU/ENSCHEDE/ALMELO. De EUREGIO-Raad heeft op 18 maart 2016 vergaderd in Almelo. Op de agenda van deze vergadering stonden onder meer de praktische realisatie van het pact voor de arbeidsmarkt, de benoeming van Javier Cornelissen (SP) in het Dagelijks Bestuur en de goedkeuring van projecten waarin intensief grensoverschrijdend wordt samengewerkt.

Werken in het buurland

Het EUREGIO-Secretariaat gaf in de raadsvergadering informatie over de stand van zaken bij de praktische realisatie van het "Pact: arbeidsmarkt over de grens!" en over de EUREGIO als economische regio.

Projectvoorstel "Leren zonder grenzen"

Rigo van Raai van het Graafschapcollege presenteerde het projectvoorstel "Leren zonder grenzen": "Met het project zullen MBO-studenten aan beide kanten van de grens voor het eerst op grote schaal de mogelijkheid krijgen grensoverschrijdende stages te lopen en hun beroep aan de andere kant van de grens leren kennen". Een belangrijke voorwaarde voor grensoverschrijdende uitwisseling van vakmensen is erkenning en compatibiliteit van diploma's in het buurland. Het geplande INTERREG-project "Leren zonder grenzen" zal zich precies met dit thema bezighouden. De EUREGIO-Raad heeft het initiatief in de vergadering besproken en staat er positief tegenover. Het moet nog wel in andere organen worden behandeld.

Wethouder Javier Cornelissen benoemd in het Dagelijks Bestuur

De EUREGIO-Raad heeft wethouder Javier Cornelissen (SP) uit Almelo benoemd tot lid van het Dagelijks Bestuur van de EUREGIO.

De EUREGIO-Raad heeft tijdens de vergadering het belang benadrukt om de verdere ontwikkeling van de luchthaven Münster-Osnabrück (FMO) euregionaal vorm te geven.

INTERREG V-kaderproject - projecten met een EU-subsidie van maximaal EUR 25.000

De EUREGIO-Raad gaf in Almelo ook goedkeuring aan diverse, door intensieve samenwerking gekenmerkte projecten waarvoor een INTERREG-subsidie van ten hoogste EUR 25.000 wordt verleend. Daaronder waren de projecten "Euregio Careers", "Grenzeloos straffen" en "Fietssnelweg Enschede-Gronau".

De reizende expositie "Grenzeloos straffen" gaat over het strafrecht in historische tijden, een thema dat niet bij de grens ophoudt.

Met de goedkeuring van het project "Fietssnelweg" hebben de gemeenten Enschede, Gronau en Ochtrup nu groen licht gekregen voor de gezamenlijke realisatie van goede verbindingen voor recreatieve fietsers en grenspendelaars.

Bron: C. van der Meij