Vragen over minder verkiezingsborden bij referendum

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Binnenlandse Zaken over het verminderde aantal verkiezingsborden voor het referendum.

1. Klopt het dat er op 20-01-'16 een zogenaamde circulaire van het ministerie van BZK is geadresseerd aan alle gemeenten, waarin wordt gesteld dat 'verkiezingsborden zijn bedoeld als middel voor politieke partijen om hun deelname aan de kiezer onder de aandacht te brengen en dit bij een referendum niet aan de orde is'?

2. Hoe verhoudt de inhoud van de circulaire van 20-01-'16 zich tot de evaluatie van het referendum van 2005, waar in paragraaf 6.1 staat dat het ministerie van BZK sinds 2002 een opkomstcampagne voert bij alle reguliere verkiezingen waaronder ook het referendum betreffende de Europese Grondwet*?

3. Kunt u aangeven waarom in de reeds aangehaalde evaluatie ook staat dat er destijds extra inzet was van middelen - onder andere A2-posters op verkiezingsborden - terwijl de overheid bij het aanstaande referendum gemeenten impliciet oproept geen verkiezingsborden te plaatsen (en daarmee het plakken van posters - en zo het informeren van de kiezer en het vergroten van de opkomst - niet bevordert)?

4. Bent u bereid om gemeenten - in lijn met de opkomstcampagne sinds 2002 - alsnog op te roepen, net als ten tijde van het referendum over de Europese Grondwet, extra middelen in te zetten zodat er oa in elke gemeente verkiezingsborden staan die beplakt kunnen worden met A2-posters? Graag een toelichting op uw antwoord.

*https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j4nvgs5kjg27kof_j9vvij5epmj1ey0/vi3ao703ymzy/f=/blg6043.pdf