Hennep


Hennep

Laatste update:
21-03-2016 | 13:54

Heerhugowaard, Zaandam, Broek in Waterland, Haarlem - De politie is afgelopen dagen druk bezig geweest met meerdere hennep gerelateerde zaken.

Heerhugowaard
De politie kreeg melding van een verdachte situatie in een woning aan de Gibbon. Ter plaatse troffen agenten een hennepkwekerij aan in de woning. De kwekerij bestond uit twee kweektenten en bleek grotendeels ontmanteld te zijn. Er zijn ongeveer 55 potten met stekken en toebehoren aangetroffen.
De kwekerij is ontmanteld.

Zaandam
Ook in Zaandam hebben agenten een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Jan Bouwmeesterstraat. De hennepkwekerij bestond uit 6 planten en toebehoren. De hennepkwekerij is ontruimd en de 52-jarige verdachte zal op het bureau worden ontboden.

Broek in Waterland
Op de provincialeweg N247 ter hoogte van Broek in Waterland hebben agenten een voertuig gecontroleerd. Tijdens de controle roken de agenten een sterke hennepgeur. In het voertuig bleken 18 vuilniszakken met hennepresten te liggen. Tussen het afval werden ook meerdere henneptoppen gevonden. De
bestuurder, een 22-jarige Amsterdammer, is aangehouden.


Haarlem
In een woning aan de J. Craandijkstraat is door het uitbreken van brand een hennepkwekerij van een kleine 50 planten aangetroffen. Door de hevige rookontwikkeling zijn de naastgelegen woningen ontruimd. De stroomleverancier heeft aangifte gedaan van diefstal stroom.
De kwekerij is ontmanteld en politie heeft onderzoek ingesteld.


Het gevaar van hennepteelt
Mocht zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven
draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.


Wat kunt u eraan doen?
Een van de middelen die gemeente, taskforce en politie ontwikkeld hebben, is de hennepgeurkaart. De Hennepgeurkaart is een kraskaart. Door te krassen kunnen bewoners de geur van hennep ruiken en herkennen. Naast de geur geeft de Hennepgeurkaart informatie over de gevaren van illegale
hennepteelt.

Help mee!
Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

* Aanwezigheid van hennepgeur.
* Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
* Constant zoemend of ronkend geluid.
* Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

2016062093/ 2016061837/ 2016062145/ 2016062308