Studententeam Viride Architecture wint finale WEpod-challenge ROC A12

21.03.2016 11:42

Studententeam Viride Architecture wint finale WEpod-challenge ROC A12

Met een overtuigende jurymeerderheid won het ontwerp van studententeam Viride Architecturede prijs voor het beste ontwerp voor duurzame huisvesting voor de WEpod, wat naast een lab waar gemeten, ontwikkeld en continu geleerd kan worden, een uithangbord voor duurzame innovatie en samenwerking moet zijn.

Het ontwerp van Stephan, Noel, Bram, Martin en Remco wordt daadwerkelijk gebruikt voor de realisatie van de stalling op de Kenniscampus in Ede voor een van de twee WEpods, die sinds kort tussen Ede en Wageningen rijden. De winnaars ontvingen uit handen van opdrachtgever Toine Schinkel, lid college van Bestuur van de Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland - Midden (COG) waar ROC A12 deel van uitmaakt, een prijs die tot de verbeelding spreekt: "Met deze prijs willen we benadrukken dat het een echte teamprestatie is die hier is neergezet. Een prijs die tot de verbeelding spreekt en ook een mooi voorbeeld is van `learning by doing." Het hele winnende team mag in een echte self-made submarine, `de Nordicsub' een duik maken. "De hele jury was onder de indruk van de kwaliteit van de ontwerpen. Nog niet eerder is een zo groot project ingevuld door studenten van verschillende disciplines. Het valt op hoe compleet de gepresenteerde ontwerpen zijn. Aan werkelijk alles is gedacht. Ik ben echt onder de indruk." aldus Toine Schinkel.

Spetterende presentaties

Voordat de winnaars bekend werden gemaakt, pitchten 7 groepen studenten voor alle belangstellenden hun plannen. De pitches hadden grote focus op duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieu. Ooit gehoord van een PLC of een HMI- systeem? Groene daken, plantenbakken, high-tec oplossingen. Aan alles is gedacht. Ook aan de behoefte van ROC A12 om de WEpod te blijven verbinden aan het onderwijs. Er werden apps gepresenteerd die de stalling moeten gaan monitoren of het `perfecte' slot wat dient te reageren op beweging of pasjes, is een ultieme uitdaging voor bijvoorbeeld mechatronica studenten.

Creatief budget

Zoals vaker het geval is met innovatieve projecten bleek het afgegeven budget voor een aantal groepen een uitdaging. Ook hier gingen de studenten creatief mee om; zo zijn er diverse sponsoren gevonden om de bouw van de stalling voor het afgeven budget te kunnen realiseren of wordt er gebruikt gemaakt van crowdfunding.

Verschillende teams benadrukten dat het een fantastisch leerproces is geweest; de vraag aan de directeur Techniek van ROC A12 (toekomstig Technova College) Ad van Dijk, was dan ook of op deze wijze samenwerken veel vaker zou kunnen.

"Ook overheid en bedrijfsleven hebben een verantwoordelijkheid in het opleiden van jonge mensen tot goede vakmensen. Daarom zijn dit soort opdrachten, waarbij het gaat om het daadwerkelijk realiseren van opdrachten, zo belangrijk. Bedrijfsleven, overheid en onderwijs hebben samengewerkt om een uniek studieprogramma multidisciplinair samen vorm te geven." aldus Joop Hazeleger initiatiefnemer van de WEpod- Challenge.