Gemeente Leiden: Verslagenheid over aanslagen in Brussel

Weer een aanslag, onze verslagenheid en verontwaardiging is groot. Opnieuw is er een groot aantal onschuldige slachtoffers, opnieuw een poging onze open en democratische samenlevingen geweld aan te doen, onze manier van leven te treffen. Daarmee zijn de aanslagen op ons buurland ook een aanslag op ons. Op onze vrijheid en op onze veiligheid.

Na deze zoveelste gruweldaad weten we nauwelijks meer hoe te reageren. Wat vaker gebeurt went, maar wij mogen dit niet normaal gaan vinden. En al lijken woorden geen verschil te maken, dat doen ze wel. Of het nu gaat om Parijs, Istanboel of Brussel, we moeten blijven getuigen van onze afkeer. En dat doe ik dan ook.

Uiteraard gaan in de eerste plaats onze gedachten uit naar de familie, vrienden, en kennissen van de slachtoffers, maar ook naar het gehele Belgische volk, waarmee wij ons door onze gezamenlijke geschiedenis en onze geografische nabijheid zo nauw verbonden voelen. Ik heb de Belgische ambassadeur in ons land dan ook van onze gevoelens van medeleven in kennis gesteld.

Het gevaar bestaat dat deze terroristische aanslagen onze samenleving ernstig ontwrichten, dat groepen mensen tegenover in plaats van naast elkaar komen te staan. Dat mag niet gebeuren want dat is immers waar de daders van deze aanslagen op uit zijn. We moeten schouder aan schouder onze gemeenschappelijke waarden blijven verdedigen en gezamenlijk uiting geven aan onze collectieve afkeer van deze acties. Op die manier houdt een democratische samenleving als de onze stand.

Henri Lenferink

Burgemeester van Leiden.