Verkennend onderzoek toekomst buurthuizen Hellevoetsluis


Verkennend onderzoek toekomst buurthuizen Hellevoetsluis

De gemeente Hellevoetsluis heeft een eerste verkenning gedaan naar de huidige en mogelijke functie en positie die de verschillende buurthuizen innemen voor het realiseren van ontmoetingen tussen inwoners onderling.

De gemeente vindt het stimuleren van ontmoetingen tussen inwoners belangrijk, om te zorgen voor een samenleving waarin inwoners elkaar kennen, met elkaar leven en voor elkaar willen zorgen.



Hellevoetsluis telt officieel drie buurthuizen: De Kooistee, De Klinker,en De Oude Woelhoek. De Ploegschaar werd ook meegenomen in deze verkenning. Het is formeel een pand in bruikleen bij verschillende partijen maar het wordt in de volksmond wel buurthuis genoemd.



Analyse

Er is een aantal voorwaarden omschreven waar een buurthuis als ontmoetingspunt aan moet voldoen. Er is onder andere gekeken naar functionaliteit (biedt het ruimte aan verschillende activiteiten en doelgroepen), binding in de buurt, bereikbaarheid en staat van onderhoud. De verkenning heeft
een analyse opgeleverd, waarin per buurthuis een eerste advies gegeven wordt. Deze analyse wordt aangeboden aan de raadscommissie Zorg, Welzijn en Onderwijs en de Adviesraad Sociaal Domein om zich een mening te vormen over de ontwikkeling en positie van buurthuizen in de samenleving.