22 maart 2016 Jeremia de Bie (16) uit Ochten is een held!


Burgemeester Veerhoek en Jeremia de Bie

Op dinsdag 22 maart 2016 sprak burgemeester ir. C.W. Veerhoek zijn grote dank uit aan de 16-jarige Ochtenaar Jeremia de Bie voor zijn hulp aan de overburen bij de brand in hun woning op 9 februari.
Toen Jeremia de situatie overzag bedacht hij zich geen moment. Hij zorgde ervoor dat zijn zusje 112 belde, greep een voorwerp om zo nodig een ruit in te kunnen slaan, klom op het dak van de erker en bevrijdde de vrouw uit haar benarde positie.

Zulke moed is prijzenswaardig. Burgemeester Veerhoek: "De situatie was zeer hachelijk en voor de redding was moed nodig. Jij hebt die moed gehad en je hebt durf getoond. Je deed de juiste dingen in de juiste volgorde: zien, denken, doen. Wat ben ik enorm trots op jou en op het feit dat je in
onze gemeente woont." Vervolgens overhandigde hij Jeremia een medaille met gravure, een oorkonde en een cadeautje. Jeremia zelf bleef er koel onder. "Zoiets gaat vanzelf. Iedereen zou het doen."

Jeremia met medaille en oorkonde

Heldenmedaille
Voor deze bijzondere prestatie is een speciale medaille gemaakt. Op de voorzijde staat de tekst `Jeremia de Bie - voor moed en hulp bij de woningbrand op 9 februari 2016.' Daarbij is de leeuw uit de gemeentevlag gegraveerd. Op de achterzijde staat: `Uitgereikt op 22 maart 2016 door de
burgemeester van Neder-Betuwe, ir C.W. Veerhoek'.