Stendenkoor brengt nieuwe interpretatie Matthaeus Passion

dinsdag 16 februari 2016

Op dinsdag 22 en woensdag 23 maart brengt het Stendenkoor in samenwerking met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, (internationale) solisten en koorschool Viva la Musica de Matthaeus Passion ten gehore. Beide uitvoeringen vinden plaats in Leeuwarden.

Traditie in een nieuwe interpretatie

Het Stendenkoor heeft ruim 20 jaar ervaring met het zingen van Bach Passies, maar kiest onder leiding van dirigent Hans de Wilde voor een nieuwe interpretatie van de Matthaeus Passion. Het is volgens De Wilde voor elke dirigent een zoektocht naar wat je met Bach allemaal wilt en kan. Hij ziet het als een groot avontuur. "Geen componist is zo multi-interpretabel als Bach. Ik wil het graag transparant laten klinken. Het koor staat open voor mijn visie en interpretatie en ik heb er het volste vertrouwen in."

Internationale solisten

Net als voorgaande jaren verlenen (internationale) solisten hun medewerking. Er zullen een aantal `oude' bekenden komen zingen, maar er is ook ruimte voor nieuw jong talent. De evangelist wordt vertolkt door Andre Post. De jonge en veelbelovende Bert van de Wetering zingt de Christuspartij. De overige solisten zijn de Nieuw Zeelandse sopraan Lauren Armishaw, de uit Schotland afkomstige alt Nicola Wemyss, de veelzijdige tenor Mattijs Hoogendijk en de bas Julian Hartman, die al vele jaren succesvol samenwerkt met het Stendenkoor.

Nationaal Symfonisch Kamerorkest

Dit jaar werkt het Stendenkoor voor het eerst samen met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Het NASKA is een enthousiast en flexibel orkest dat bestaat uit jonge bevlogen musici. Samen met een engelenkoor van Koorschool Viva la Musica beloven het frisse en transparante uitvoeringen te worden.

Matthaeus Passion nog steeds actueel

Onder leiding van de inspirerende dirigent Harm Witteveen heeft het Stendenkoor een jarenlange traditie opgebouwd in het zingen van Passieconcerten. Na zijn afscheid heeft Hans de Wilde het dirigeerstokje overgenomen en staat het koor voor het eerst met een Passieconcert onder leiding van een andere dirigent. Voor beide partijen een mooie uitdaging. De Wilde voelt zich een bevoorrecht mens dat hij de Matthaeus Passion mag dirigeren. De muziek en de tekst blijven hem fascineren. "Het is bijzonder hoe actueel het verhaal is, de emotie, de schuldvraag en de volkswoede is van alle tijden."

Plaats en datum

De concerten vinden plaats op dinsdag 22 en woensdag 23 maart in de Grote- of Jacobijnerkerk (Jacobijner Kerkhof 95) in Leeuwarden. Aanvangstijd voor de concerten is 19.30 uur. Toegangskaart: EUR 25,00, gereduceerde prijs voor studenten/scholieren: EUR 15,00 (inclusief consumptie en programmaboekje)

Voor meer informatie over dit concert en het bestellen van de kaarten, kunt u hier terecht.