Oplossing obesitas mogelijk binnen handbereik

dinsdag 22 maart 2016 08:15 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Maxima Medisch Centrum

Start baanbrekend onderzoek in Maxima Medisch Centrum naar oorzaak obesitas

Maxima Medisch Centrum (MMC) start in samenwerking met Maastricht UMC+ een onderzoek dat mogelijk richting geeft aan een oplossing van de obesitasproblematiek. Recent onderzoek laat zien dat de samenstelling van darmflora invloed heeft op de ontwikkeling van obesitas. De darmflora wordt in sterke mate beinvloed door iemands dieet. Het is echter onbekend hoe het dieet zo'n grote impact kan hebben op de darmbacterien. Met het onderzoek hoopt MMC antwoord te geven op die vraag.

Co-promotor en chirurg Franc,ois van Dielen: "In deze grootschalige studie worden patienten met en zonder overgewicht onderzocht. Er wordt gemeten of een lagere voedselinname leidt tot veranderingen in de functie van bepaalde darmcellen die geassocieerd worden met veranderingen in de darmflora. Met het onderzoek proberen we die hypothese te bevestigen. De resultaten kunnen uiteindelijk bijdragen aan een nieuwe behandeling tegen overgewicht."

Nieuwe behandeling

Obesitas en hieraan gerelateerde diabetes type 2 zijn grote, groeiende problemen in onze maatschappij. Het gaat om een grote groep patienten die jaarlijks 850 miljoen euro aan zorg verbruikt. Initiatiefnemer van het onderzoek is Obesitas Centrum Maxima van MMC. Dit centrum is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met extreem overgewicht. Arts-onderzoeker Martine Uittenbogaart: "Informatie over de werking van deze darmcellen en de mogelijke invloed die zij hebben op de samenstelling van de darmflora kan er mogelijk toe leiden dat we een nieuwe behandeling ontdekken tegen obesitas en obesitasgerelateerde ziektes. Bijvoorbeeld een medicijn waarmee de functie van deze darmcellen en darmflora wordt gestimuleerd, wat zou kunnen leiden tot gewichtsverlies."

Voedingsdagboek

Tijdens dit onderzoek worden, vanzelfsprekend na uitdrukkelijke toestemming van de patient, tijdens een operatie verschillende stukjes weefsel afgenomen. Dit weefsel wordt afgenomen bij een groep patienten met extreem overgewicht terwijl zij een maagverkleining ondergaan. De controlegroep bestaat uit mensen met een gezond gewicht die een galblaasoperatie moeten ondergaan. Naast het afnemen van stukjes weefsel wordt patienten ook gevraagd om een voedingsdagboek bij te houden, een glucosetolerantietest te ondergaan en een monster van hun ontlasting in te leveren.

Eerste resultaten

De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht in juni 2017. Met dit promotieonderzoek won Martine Uittenbogaart onlangs het Kootstra Talent Fellowship; een prestigieuze onderzoeksbeurs van de Universiteit van Maastricht voor talentvolle promovendi.

Bekijk hier het videopersbericht: https://youtu.be/VPfr7Yx-pUs

*

*

*

*