Schouderpijn - Leni kreeg direct duidelijkheid op schouderspreekuur

22 maart 2016 Ervaring schouderpijn Leni

Schouderpijn kan heel vervelend zijn. Het is fijn als u snel weet wat er aan de hand is bij schouderklachten. Leni van Gelder uit Vlaardingen bezocht schouderspecialist Ruud van Hove tijdens het Schouderspreekuur in het Havenziekenhuis en kreeg op een dag onderzoeken en uitslag. "Super dat dit zo snel en goed geregeld is."

Wakker met schouderpijn

"Op een vrijdagochtend werd ik wakker met een verschrikkelijke pijn in mijn schouder. Ik kon mijn arm niet meer optillen of opzij bewegen, de schouderpijn was echt niet uit te houden," zegt Leni van Gelder. "De huisarts dacht dat het een heftige schouderontsteking was, hij gaf een injectie met pijnstilling en een ontstekingsremmend middel. Na het weekend was de pijn nog steeds niet minder, ik maakte me er echt zorgen over. Daarom stuurde de huisarts me naar de orthopeed."

Speciaal Schouderspreekuur voor schouderklachten

Leni komt al jaren bij het Havenziekenhuis. "Dit is echt mijn ziekenhuis, ik stuur er ook al mijn vrienden en familie naartoe". Ze maakte een afspraak op de Schouderpoli met schouderspecialist Ruud van Hove en ze kon er snel terecht. "Wat een aardige en goede dokter is dat. Ik mocht eerst een echo en roentgenfoto laten maken, daarna onderzocht hij mijn schouder en legde hij duidelijk uit wat er aan de hand was. Ik was meteen gerustgesteld."

Schouderontsteking

Orthopedisch chirurg Ruud van Hove is gespecialiseerd in schouderproblemen. "Veel schouderklachten ontstaan door veroudering van de pezen in de schouder, soms in combinatie met herhaalde verkeerde bewegingen. De pezen worden minder flexibel en gevoeliger voor scheurtjes, waardoor snel een ontsteking kan ontstaan. Slijtage kan ook voor klachten zorgen, bijvoorbeeld in het gewrichtje tussen sleutelbeen en schouderblad. Soms ontstaat er een verkalking rondom de pezen, dat was bij mevrouw van Gelder het geval. De verkalkingen waren uit zichzelf vrijgekomen in de slijmbeurs, die tussen de pezen en het schouderdak ligt. Dat gebeurt wel vaker. Het gevolg is een heftige en zeer pijnlijke ontstekingsreactie. Met een injectie in de schouder kun je die pijn weghalen. Het lichaam zorgt er uiteindelijk zelf voor dat het vrijgekomen kalk wordt opgeruimd."

Direct duidelijkheid

Leni's schouderpijn werd onderzocht op het speciale schouderspreekuur in het Havenziekenhuis. Groot voordeel van dit spreekuur is dat meerdere onderzoeken meteen gedaan worden, zoals roentgenfoto en echo. Schouderspecialist Ruud van Hove: "Zo heb ik snel duidelijkheid over de oorzaak van de klacht. Ik bespreek de uitslag met de patient, die meteen weet waar hij aan toe is en welke behandeling gedaan kan worden. Eventueel kan ik direct een injectie met medicijnen geven. Indien nodig worden afspraken voor vervolgonderzoeken en/of behandelingen gepland. Die kunnen varieren van een MRI tot een schouderoperatie zoals stabiliseren van de schouder, reparatie van pezen of het plaatsen van een schouderprothese. Zo maken we direct een begin om de patient van de schouderklachten af te helpen."

Een tien voor de dokter

Leni tot slot: "Omdat de huisarts al een injectie had gegeven, hoefde de orthopeed dat niet meer te doen. De klachten worden minder, over zes weken moet ik terugkomen. Ik ben echt opgelucht, hoef me geen zorgen te maken. Fijn dat dit zo snel en goed geregeld is, ik hoorde meteen wat er aan de hand was. Orthopeed Ruud van Hove krijgt van mij een tien."

Meer informatie over het Schouderspreekuur bij schouderklachten

Kijk hier voor algemene informatie over de polikliniek Orthopedie. Op de pagina schouderproblemen vindt u meer informatie over schouderpijn en het schouderspreekuur. Tot slot leest u hier meer over schouderspecialist Ruud van Hove.