Waterland heeft opnieuw beste OV

Waterland heeft opnieuw beste OV

22 maart 2016

In 2015 is het OV-klantenbarometer-onderzoek voor de vijftiende keer op rij gehouden. De reizigers in Waterland hebben EBS in 2015 het hoogste cijfer gegeven dat in al die vijftien jaar aan een OV-concessie op het vasteland is gegeven!

Het cijfer voor personenvervoerder EBS kwam uit op een 7,9. In de voorgaande jaren maakte Waterland, met een 7.8 in 2013 en een 7.7 in 2014, ook al deel uit van de top van het Nederlandse openbaar vervoer. Op de vraag naar een algemeen oordeel gaf in het laatste onderzoek meer dan 25% van de reizigers EBS het cijfer 9 of 10. Slechts 2,7% van de ondervraagden gaf een onvoldoende. De 7.9 is goed voor een vierde plaats op de ranglijst van negenenzestig Nederlandse OV-concessies. Alleen vervoer op de wadden en over water scoorden beter.

Gelet op de scores op allerlei onderdelen valt op dat er vrijwel over de hele linie een positieve trend zichtbaar is. Opvallend hogere cijfers werden gegeven voor het gebruiksgemak van de OV-chipkaart, informatie bij vertragingen, frequentie en overstaptijd. Ook tarieven, punctualiteit, rijstijl en reissnelheid scoorden beter dan het jaar ervoor. Klantvriendelijkheid personeel scoorde net als voorgaande jaren ruim boven het landelijk gemiddelde.

EBS-directeur Wim Kurver noemt het "een fantastische score". Hij wijst erop dat er de afgelopen jaren veel werk is verzet om de organisatie in Waterland te verstevigen. "We hebben vanaf het begin gezegd dat de aandacht voor interne verbeteringen hand in hand zou moeten gaan met het op peil houden en waar mogelijk verbeteren van de klanttevredenheid. Dat we reizigersgroei zien, is natuurlijk al een belangrijke indicatie dat we met elkaar iets goed doen. Maar dat dit dan ook zo beloond wordt door onze reizigers is fantastisch!" In het onderzoek valt op dat de aspecten waarop individuele medewerkers invloed hebben, zoals rijstijl en informatie bij vertragingen erg goed worden gewaardeerd. "Daar ben ik nog het meest trots op!", aldus Kurver

De OV-klantenbarometer is een jaarlijks onderzoek naar klanttevredenheid in het openbaar vervoer. Het onderzoek wordt gedaan door I&O research in opdracht van het CROW-KpVV. In negenenzestig verschillende vervoergebieden zijn enquetes afgenomen in de voertuigen. Reizigers is gevraagd de dienstverlening te beoordelen op diverse onderdelen, zoals rijcomfort, informatie, veiligheid en vervoerbewijzen. Als laatste werd gevraagd naar de algemene waardering voor de totale dienstverlening. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op www.ovklantenbarometer.nl