Busvervoer Schiermonnikoog landelijk op nummer 1

Reizigers zijn in 2015 het meest tevreden over het busvervoer op Schiermonnikoog. Met een rapportcijfer van 8,5 staat het op de eerste plaats van de lijst met 69 onderzoeksgebieden. Ameland, Vlieland en Terschelling zijn met een 8,3 geeindigd op plaats 3. Dit blijkt uit de OV-klantenbarometer 2015, een landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het regionaal openbaar vervoer.

Voor het tweede jaar achter elkaar staat het busvervoer op Schiermonnikoog op nummer 1. Het algemene klantenoordeel in Fryslan komt uit op 7,5. Hiermee scoort het Friese openbaar vervoer gelijk aan het landelijk gemiddelde. Gedeputeerde Johannes Kramer: "It iepenbier ferfier yn Fryslan wurdt bliuwend goed wurdearre. 2014 wie in goed jier en no sitte wy noch krekt wat heger. Wat de klant fan de bus en trein fynt, dat is foar us tige wichtich. Dat sille wy ek yn `e takomst goed folgje. De sjauffeurs fan us ferfierders Qbuzz en Arriva fertsjinje in komplimint, want hja hawwe in wichtige rol as it om de tefredenens fan de reizgers giet".

Ten opzichte van vorig jaar zijn er geen grote wijzigingen in de beoordeling van het busvervoer. Alle zes onderzoeksgebieden in Fryslan krijgen een cijfer van 7,4 of meer. In de concessiegebieden Noord- en Zuidwest Fryslan en Zuidoost Fryslan bleef het cijfer voor het algemeen oordeel gelijk ten opzichte van 2014. In de overige Friese onderzoeksgebieden steeg het cijfer.

In het regionale treinvervoer is ook een stijging van de klantwaardering te zien. De regionale treindiensten in Fryslan scoren in 2015 met een 7,5 iets hoger dan het gemiddelde van de regionale treindiensten (7,4) en de regionale treindiensten in Groningen (7,3).

Over het onderzoek

De OV-Klantenbarometer is een jaarlijks onderzoek gehouden onder reizigers in bus, tram, metro, regionale trein en boot. Dit gebeurt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de 14 decentrale concessieverleners waaronder de provincie Fryslan. Bijna 90.000 reizigers vulden in de periode eind oktober tot begin december in het voertuig een schriftelijke enquete in en geven rapportcijfers over verschillende aspecten van hun rit. Deze aspecten zijn algemene waardering, zitplaats, netheid, informatie, tarief, frequentie en sociale veiligheid. De 6 onderzoeksgebieden in Fryslan zijn; 1. Regionale treindiensten Fryslan, 2. Noord- en Zuidwest Fryslan, exclusief Leeuwarden en Schiermonnikoog, 3. Stadsvervoer Leeuwarden 4. Schiermonnikoog, 5. Vlieland, Terschelling en Ameland, 6. Zuidoost Fryslan. Het onderzoek is te vinden op www.crow.nl .