Schade brug Uitwellingerga lijkt mee te vallen

Schade brug Uitwellingerga lijkt mee te vallen

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 22 maart 2016- Laatste update: 22 maart 2016 11:25 uur

Gisteren heeft Rijkswaterstaat nader onderzoek gedaan naar de technische staat van de aandrijving van de brug Uitwellingerga. Aanleiding was een eerdere inspectie waaruit bleek dat de tandwielen versleten zijn. Gisteren is er geen verdere schade geconstateerd en dat is een meevaller.

De komende drie weken wordt de sterkte van de tandwielen doorgerekend en moet blijken of de aandrijving het tot na het recreatieseizoen vol kan houden.

Maatregelen

Om de brug veilig te kunnen blijven bedienen zijn er maatregelen getroffen. De brug gaat nu wat langzamer open en dicht, zodat er minder druk op de tandwielen komt te staan. Naar aanleiding van de berekeningen worden er mogelijk nog andere maatregelen getroffen totdat de aandrijving daadwerkelijk wordt vervangen.

De Hoofdvaarweg Lemmer Delfzijl is een van de belangrijkste handelsroutes van Nederland. Om mensen en goederen vlot en veilig hun bestemming te laten bereiken, werkt Rijkswaterstaat dagelijks aan weg en water. Om de bruggen in goede conditie te houden, voeren we regelmatig inspecties en onderhoud uit. Bij inspecties onderzoeken we samen met een gespecialiseerd ingenieursbureau de staat van de brug. We controleren de constructie en bepalen wanneer onderhoud nodig is. De aandrijving van brug Uitwellingerga stond dan ook al op de planning om vervangen te worden.