Ruimere bocht Franeker in Van Harinxmakanaal

De bocht in het centrum van Franeker in het Van Harinxmakanaal wordt ruimer. De bocht is te krap. Daardoor is het een van de grootste knelpunten in de huidige vaarweg. De provincie combineert de bochtverruiming met vernieuwing van de kaden en het maken van wachtvoorzieningen voor de beroepsvaart.

In de binnenstad van Franeker heeft het scheepvaartverkeer al langer last van de te krappe bocht. Gedeputeerde Poepjes: "Schepen kunnen elkaar niet altijd goed passeren. Veel schepen hebben moeite om te bocht te nemen. Wij kunnen de aanpassing van de bocht slim combineren met het vernieuwen van de gemeentelijke kaden. Dit werk nemen we dan mee in het project."

Voorbereiding en uitvoering

De plannen hebben een voorbereidingstijd nodig van anderhalf tot twee jaar. Dit heeft te maken met aankoop van gronden en bedrijfsverplaatsingen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwbouw. Provinciale Staten (PS) besluiten op 25 mei over het voorstel. Bij instemming met het voorstel geven PS negen miljoen euro vrij voor het project. Dan kunnen de voorbereidingen beginnen. In 2018 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Totaalprogramma

De bocht bij Franeker is niet het enige knelpunt dat de provincie Fryslan wil aanpakken in het Van Harinxmakanaal. De provincie wil de vaarweg opwaarderen en geschikt maken voor grotere schepen. Dit vraagt maatregelen op diverse plekken op deze vaarweg. In september 2016 is het totaalprogramma Van Harinxmakanaal bekend. Ook hierover nemen PS het definitieve besluit.