Gemeente Oldebroek krijgt kunstwerk 'DEURGOAN' - gemeente Oldebroek


Op maandag 21 maart ontving de gemeente Oldebroek het kunstwerk `DEURGOAN'. Wethouder Willem Krooneman van Elburg overhandigde het aan burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek in de hal van het gemeentehuis.

Krooneman deed dit namens de regionale werkgroep SAMENMAKENWIJ over burgerkracht. Dit project loopt ten einde, maar het is de bedoeling dat het proces van samenwerking met inwoners lokaal doorgaat. Het kunstwerk - dat bestaat uit drie in elkaar verstrengelde werktuigen - staat hiervoor
symbool. Marjan Heijmans, beeldend kunstenares uit Putten heeft de beelden gemaakt.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek nam het kunstwerk in ontvangst en vertelde hoe het in Oldebroek verder gaat, met de koersgroep OvM, dorpsgroepen en dorpsagenda's, burgerbegroting, vermindering regelgeving en bijvoorbeeld samenwerking met inwoners in de taskforce
suicidepreventie.

Het kunstwerk

In het beeld zijn een schop, een riek en een zeis verwerkt. Dit zijn de oudste werktuigen die mensen hebben gebruikt om het land te bewerken en om te oogsten wat er gegroeid is. Ook geeft het beeld daarmee aan dat met eenvoudige hulpmiddelen verrassende resultaten tot stand kunnen komen.
Daarnaast zijn het - met een knipoog - ook de werktuigen die in tijden van onvrede en oproer opeens geduchte wapens bleken in de sterke handen van `boeren, burgers en buitenlui'. Wapens, die bestuurders toch opeens op andere gedachten konden brengen. De werktuigen zijn in elkaar verstrengeld.
Hiermee wordt aangegeven dat de wereld van medewerkers en inwoners sterk met elkaar verweven - horen te - zijn. Tenslotte zijn de beelden allen uitgevoerd in vrolijke kleuren: het is immers vooral leuk om mee te denken en mee te bouwen aan veranderingen in onze leefomgeving.

Wat is SAMENMAKENWIJ

SAMENMAKENWIJ is een leer- en inspiratieproject van de Regio Noord Veluwe. In de afgelopen anderhalf jaar heeft een aantal inwoners en ambtenaren afkomstig van gemeenten van de Noord-Veluwe samengewerkt in het kader van versterking van de burgerkracht.

Symbool voor burgerkracht

Tijdens de slotconferentie SAMENMAKENWIJ van 20 november 2015 is dit kunstwerk gepresenteerd met de naam `DEURGOAN'. Het is een blijvend symbool voor burgerkracht in de acht gemeentes van de Noord-Veluwe; de deelnemers van SAMENMAKENWIJ zien het als een aanmoediging voor ambtenaren,
inwoners en politici om werk te maken van burgerkracht in hun eigen stad of dorp.

Verschillend

Oldebroek kreeg de tweede variant in een reeks van acht beelden. Alle gemeentes krijgen een exemplaar. Hoewel de kunstwerken veel op elkaar lijken, zijn ze bepaald niet identiek. Net zoals de diverse gemeentes op de Noord-Veluwe oppervlakkig gezien veel op elkaar lijken, maar toch heel
verschillend zijn. Het kunstwerk blijft enige tijd in de hal van het gemeentehuis staan en kan dan ook in andere accommodaties zoals dorpshuizen getoond worden.

Burgemeester Hoogendoorn ontvangt het kunstwerk 'DEURGOAN'