De hond los, mits... - gemeente Heerde


Wat is dat heerlijk, die eerste zonnige dagen in het voorjaar. En wat is het dan genieten op de Renderklippen. Iedereen weet de weg naar de Schaapskooi en de hei te vinden.

Er zijn weinig gebieden in de buurt waar je zo'n eind met de hond los kan lopen, dus bezoekers komen uit alle windstreken.

Mijn eigen hond begint achter in de auto al te janken als ik de Wezeweg in rijd, dus ik weet hoe belangrijk zo'n losloopgebied is voor hond en baasje. Maar het werkt alleen als iedereen zich aan de spelregels houdt. En hoewel het heel duidelijk op alle toegangsborden staat "Op de hei mogen de
honden los mits...", blijken veel mensen die spelregels niet te kennen. Dus leg ik ze hier nog een keer uit.

Kwetsbare vogels op het nest

Waar gaat het om? De hond mag geen overlast veroorzaken en hij mag niet dwars over de hei. Blijf met je loslopende hond in ieder geval uit de buurt van de schaapskudde. Het gevaar dat je hond achter de schapen aangaat is groot. Vervelend genoeg gebeurt dit nog steeds te vaak.

En waarom niet dwars over hei? Dat heeft te maken met de bewoners. Nu het lente wordt, komen ze weer terug uit Zuid-Europa, de veldleeuweriken, boomleeuweriken en roodborsttapuiten. Dat ze telkens weer feilloos de weg naar de Renderklippen weten te vinden, is dat niet geweldig?

Vroeger waren deze vogels doorsnee, maar helaas gaan de aantallen overal sterk achteruit. Echt jammer, niets is zo mooi als op een warme zomerdag een leeuwerik in de lucht horen jubelen. De leeuweriken zijn onooglijk om te zien, de roodborsttapuit daarentegen is heel opvallend met zijn oranje
borst en gitzwarte kop. Al deze vogeltjes maken hun nest op de grond en zijn daarmee o zo kwetsbaar. Laten we er zuinig op zijn. Dus hondenbezitters, geniet van het losloopgebied, maar houd je hond op het pad!

Bea Claessens, bosbeheerder