SPUI25 op Locatie: Een avond met Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj

23mrt2016

20.00 - 21.30

SPUI25 op Locatie: Een avond met Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj

In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij

23mrt2016 20.00 - 21.30

Lezing

Svetlana Alexijevitsj ontving in december 2015 de Nobelprijs voor de Literatuur. Dit voorjaar komt Alexijevitsj naar Nederland en op 23 maart gaat ze in gesprek met Michel Krielaars in de Lutherse Kerk. Nelleke Noordervliet leest voor uit Alexijevitsj' nieuwste boek.

`Ze legt de emoties vast van historische gebeurtenissen door interviews met duizenden getuigen. Daarmee creeerde ze een nieuw literair genre.` Aldus stelde het Nobelcomite in het juryrapport van de Nobelprijs voor de Literatuur over Svetlana Alexijevitsj. Tijdens deze unieke avond op 23 maart gaat NRC-journalist en Ruslandkenner Michel Krielaars in gesprek met Svetlana Alexijevitsj over haar belangrijkste boek, De oorlog heeft geen vrouwengezicht, dat voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt op 22 maart 2016. Er zullen Russische liederen worden gezongen door Henriette Schenk, begeleid door cello en accordion.

"Precies daar, in de warme menselijke stem, in de levendige weerspiegeling van het verleden, verbergt zich de oorspronkelijke vreugde en openbaart zich de onafwendbare tragiek van het leven, zijn chaos en hartstocht, zijn unieke karakter en onbegrijpelijkheid. Alles is echt." - Svetlana Alexijevitsj

Svetlana Alexijevitsj

Svetlana Alexijevitsj

Over de sprekers

Svetlana Alexijevitsj (1948) is een Wit-Russische auteur en onderzoeksjournaliste. Zij schreef succesvolle boeken over de Tweede Wereldoorlog, de Sovjetoorlog in Afghanistan en de Tsjernobylramp. Alexijevitsj werd vervolgd door het Loekasjenko-regime en moest in 2000 naar West-Europa vluchten, maar woont sinds 2012 weer in Wit-Rusland. Ze won talloze prijzen, waaronder recent de Nobelprijs voor de Literatuur in 2015. Eerder verscheen van haar in Nederlandse vertaling het boek Het einde van de rode mens. Leven op de puinhopen van de Sovjet-Unie. In het najaar van 2016 zal ook Wij houden van Tsjenobyl opnieuw leverbaar zijn.

Michiel Krielaars

Michel Krielaars

Michel Krielaars (1961) is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang Rusland-correspondent.

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet (1945) studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. In 1987 debuteerde ze met Tine of De dalen waar het leven woont. Nadien publiceerde ze veelgeprezen romans als Het oog van de engel, De naam van de vader, Uit het paradijs, Pelican Bay en Snijpunt. Nelleke Noordervliet is columniste voor Trouw en voor het radioprogramma OVT. Nelleke Noordervliet zal voorlezen uit De oorlog heeft geen vrouwengezicht.

Tickets

De bijeenkomst is uitverkocht.

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door Spui25