Tussen de roofdieren

Geplaatst op 23 maart 2016 om 08:40

Tijdens feestjes kun je er makkelijk de show mee stelen: het beroep dierverzorger. Vandaag kijken wij mee over de schouder van dierverzorger Marc Belt.

Mijn hele leven ben ik al gek op dieren en dat is precies de reden waarom ik de opleiding dierverzorging heb afgerond. Nu werk ik alweer 4,5 jaar in DierenPark Amersfoort; eerst werkte ik bij de kleine zoogdieren en nu verzorg ik de roofdieren. Als dierverzorger ben je constant in ontwikkeling en wil je alles over je dieren leren. Op deze manier doe ik veel achtergrondkennis op over de roofdieren en dat vind ik belangrijk en bijzonder. Uiteraard verschillen de roofdiersoorten veel van elkaar in hun gedrag; zij hebben allemaal hun eigen voorkeuren, bijzonderheden en opvallende eigenschappen. Bij de hyena's is het vrouwtje de baas en dat is goed te zien wanneer ons koppel wordt gevoerd. Onze dame Osaghie mag altijd als eerst eten, terwijl het mannetje zich afwachtend opstelt. Pas als het vrouwtje haar buik vol heeft, mag Balai aan de slag.

Tijdens de verzorging van de roofdieren zorgen wij voor afwisseling, op deze manier blijven de dieren alert en uitgedaagd. Net als in het wild komen onze rovers hierdoor voor onverwachte situaties te staan. Wij noemen dit `verrijking' en dat houdt dus in dat onze dieren iets anders dan anders kunnen ontdekken. Eigenlijk zijn de soorten verrijkingen in te delen in drie groepen: `voerverrijking', `geurverrijking' en `objectverrijking'. Bij de eerste vorm worden er Marc Over de schouder vanbijvoorbeeld kleine stukjes vlees verstopt of wordt er stroop gesmeerd op de bomen in het berenverblijf. De dieren moeten dan echt aan de slag om aan hun voedsel te komen. Bij geurverrijking laten wij nieuwe geurtjes in hun territorium terugkomen, hiervoor gebruiken wij onder andere kruiden of mest van andere dieren. Bij objectverrijking plaatsen wij vreemde of nieuwe dingen in het verblijf. Het is mooi om te zien hoe druk de dieren bezig kunnen zijn met de verrijking. Uiteraard zijn onze roofdieren gevaarlijke dieren en wij zullen dus nooit bij de roofdieren in het verblijf komen, ik vind het dan ook erg bijzonder om deze indrukwekkende dieren te verzorgen en bij te dragen aan hun welzijn.