Senaat stemt met grote meerderheid in met Omgevingswet

Senaat stemt met grote meerderheid in met Omgevingswet

23 maart 2016

Het was geen verassing maar de Omgevingswet is met grote meerderheid aangenomen door de Eerste Kamer. Afgelopen dinsdag stemden alle fracties behalve GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor. De Tweede Kamer was op 1 juli 2015 al akkoord met de Wet die alle wetgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving bundelt, procedures versnelt en meer afwegingruimte biedt voor decentrale overheden .

Een aantal moties werden tijdens de stemmingen aangenomen. Belangrijkste uit die lijst is een motie van Kamerlid Meta Meijer (SP) waarin het kabinet gevraagd wordt om de termijn van inwerkingtreding bij omgevingsvergunningen voor onomkeerbare activiteiten (bijvoorbeeld het kappen van bomen) te verlengen tot vier weken. Volgens Meijer is dat een redelijke termijn die burgers nodig hebben om richting de rechter te stappen wanneer ze het niet eens zijn met een besluit.

Marijke Vos maakte zich al tijdens het plenaire debat zorgen over het feit dat onder andere de beoordelingsregels bij het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen niet in de Wet maar in de uitvoeringsregelgeving worden opgenomen. Per motie wil ze afdwingen dat de beoordelingsregels in de AmvB's hetzelfde beschermingsniveau bieden zoals nu door de Wet wordt geboden.

Die AMvB's staan de komende maanden centraal in het langdurige wetgevingstraject. De komende maanden worden de vele reacties uit de informele consultatieronde met betrekking tot de AMvB's verwerkt waarna op 1 juli de formele consultatie start. Daarnaast zijn de verschillende overheden druk bezig met de implementatie van de Omgevingswet en wordt onder andere veel tijd gestoken in een Digitaal Stelstel Omgevingswet waarmee alle informatie die nodig is voor een ontwikkeling met een klik op de kaart beschikbaar is en gebruikt kan worden voor het vergunningsverleningsproces.