Kamer wil hardere aanpak asbestsanering

Kamer wil hardere aanpak asbestsanering

23 maart 2016

De Tweede Kamer vindt dat meer inspanningen moeten worden geleverd om de sanering van asbestdaken voor 2024 te versnellen.

Decentrale overheden werken samen met LTO, de asbestsaneringsbranche en het Verbond van Verzekeraars mee aan een programmatische aanpak voor de sanering van asbestdaken, niettemin leeft het gevoel in de Tweede Kamer dat voor de benodigde versnelling in de sanering van die daken meer regie vanuit de nationale overheid gewenst is. De Kamer wil dat de regering het samenwerkingsverband `formaliseert' en een duidelijke opdracht meegeeft en daarbij voort te bouwen op de reeds opgedane kennis en ervaring. Ook vraagt de Kamer een duidelijk programma aanpak asbestsanering, waarin onder meer duidelijk wordt gemaakt welke evaluatiemomenten er zijn voor de huidige subsidieregeling, voorlichting en communicatie en waarin de problemen worden benoemd die er bij de asbestsanering nog zijn of nog zijn te verwachten richting 2024.

De Tweede Kamer overweegt dat het saneren van alle Nederlandse asbestdaken voor de inwerkingtreding van het asbestdakenverbod in 2024 een forse inspanning vergt van zowel de overheid, de markt en het maatschappelijk middenveld als de eigenaren van asbestdaken en dat daarvoor alle krachten moeten worden gebundeld. De provincies Overijssel en Limburg worden als voorbeeld gesteld, omdat daar al veel ervaring is opgedaan. Ook het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de komende jaren een belangrijke rol voor dit samenwerkingsverband, omdat de opgave en het verloop van de sanering in kaart moeten worden gebracht. En ook omdat de noodzaak tot extra maatregelen, zoals het versoepelen van wet- en regelgeving en het stimuleren van financieringsconstructies, moet worden onderzocht. De Tweede Kamer wil dat het bewustzijn onder eigenaren van asbestdaken groter wordt en verzoekt de regering om het samenwerkingsverband de opdracht te geven om voor het einde van 2016 een landelijk plan van aanpak op te stellen.