CDA wil Rijksbrede evaluatie van ICT-project RADAR

23/03/2016CDA wil Rijksbrede evaluatie van ICT-project RADAR

Er komt een evaluatie van het ICT-project RADAR, die toezegging kreeg het CDA van staatssecretaris Dijkhoff (V&J). Het wordt alleen geen Rijksbrede evaluatie, iets waar het CDA wel voor had gepleit.

Het software systeem RADAR koppelt handelsregistergegevens, persoonsgegevens, faillissementsgegevens en strafbladen aan elkaar, om fraude in het bedrijfsleven beter te kunnen bestrijden. Het project startte in 2009 en eind 2012 werd er door ontevredenheid over de resultaten afscheid genomen van de IT leverancier. Momenteel vindt er een doorontwikkeling plaats met een andere IT leverancier (dochteronderneming). Dat dit IT bedrijf valt binnen het zelfde concern als het eerste bevreemdt het CDA, maar dit wordt genegeerd door de staatssecretaris.

Het CDA ziet parallellen met andere mislukte projecten, zoals de invoering van het pgb-systeem bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Woordvoerder Mustafa Amhaouch: "De parallellen met RADAR die het CDA constateert, zijn het negeren en de kop indrukken van waarschuwingen die vanuit de organisaties zelf komen en een forste overschrijding van het oorspronkelijke budget. Bij beide projecten was er geen vertrouwen in de belangrijke eigen medewerkers, zoals de aanbestedingsspecialist. Van de extern ingehuurde partijen is in beide projecten op een onbevredigende manier afscheid genomen."

Volgens Amhaouch gaat de overheid in zee met grote ICT-leveranciers op basis van de economisch goedkoopste inschrijving. Vervolgens blijken er later allemaal extra kosten gemaakt te moeten worden, waardoor deze projecten altijd veel duurder uitpakken dan begroot. "De overheid heeft op deze manier miljoenen euro's leergeld moeten betalen. Laten we door een Rijksbrede evaluatie zorgen dat dit leergeld toch nog een goede bestemming krijgt."

Het CDA pleit voor een brede evaluatie met mensen uit het maatschappelijk middenveld, hoogleraren en andere kennisorganisaties.

Trefwoorden

* RADAR * fraude * evaluatie * ICT * Mustafa Amhaouch