Ook Eerste kamer stemt in met het wetsvoorstel Omgevingswet

23 maart 2016

De Eerste Kamer heeft op 22 maart met een ruime meerderheid ingestemd met de Omgevingswet. Op 1 juli vorig jaar stemde de Tweede Kamer al in met de wet waarin 26 bestaande wetten worden opgenomen en de AMvB's van 120 worden teruggebracht naar 4. Deze vermindering van regels moet onder meer leiden tot meer voorspelbaarheid, minder onderzoekslasten, kortere procedures en meer flexibiliteit.

Aanvullend heeft de Eerste Kamer ook ingestemd voor drie moties, deze hebben betrekking op:

1. De termijn voor de inwerkingtreding van 'onomkeerbare activiteiten' zoals een sloop- of een kapvergunning moet worden verlengd naar 4 weken.

2. Bij een omgevingsvisie moet rekening worden houden met grensoverschrijdende aspecten van de leefomgeving, zoals klimaatverandering en biodiversiteit.

3. Beoordelingsregels voor omgevingsvergunningen in de uitvoeringsregelgeving moeten zoveel mogelijk ongewijzigd worden overgenomen uit de huidige wet- en regelgeving. Zodat eventuele herformulering niet tot verslechtering van het beschermingsniveau leidt.

In juli-augustus worden de nieuwe AMvB's (aangepaste versies van de AMvB's na de preconsultatie) gepresenteerd. De AMvB's worden tegelijkertijd toegestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer.

Wilt u ook alvast starten met het voorbereiden van uw organisatie op de Omgevingswet, klik dan hier naar onze implementatiepagina Omgevingswet.