Europese impuls voor landelijk gebied in Limburg

De Provincie Limburg heeft begin dit jaar het startsein gegeven voor de uitvoering van het Europees PlattelandsOntwikkelingsProgramma POP3. Hiermee is er tot 2021 financiele steun beschikbaar voor projecten die passen binnen de programmathema's Water, Landbouw, Natuur en LEADER (Europese maatregel voor plattelandsontwikkeling door samenwerking). In totaal bedraagt deze Europese subsidie voor Limburg 46,6 miljoen euro.

Hoe werkt het?

Om daadwerkelijk subsidie te kunnen verlenen, heeft de Provincie de Subsidieverordening POP3 vastgesteld. De verordening geeft onder meer aan wie een aanvraag kan indienen en voor welke soort maatregelen. In de loop van de programmaperiode stelt de Provincie vervolgens elke maatregel open. Zodra een maatregel is opengesteld, kan daarvoor subsidie worden aangevraagd.

Opengestelde regelingen 2016

Voor dit jaar zijn tot nu toe de volgende regelingen opengesteld:

- subsidieregeling Lokale ActieGroep (LAG) van LEADER (25 februari tot en met 1 april)

- investeringsregeling voor Jonge Landbouwers (van 1 maart tot en met 15 april)

- combinatie subsidieregeling LEADER met Lokale Ontwikkelings Strategie (LOS) Nationaal Landschap Zuid-Limburg (1 april tot en met 30 december)

LAG van LEADER

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat de regionale ontwikkeling stimuleert. De afkorting LEADER staat voor `Liaison Entre Actions de Developpement de l'Economie Rurale'. Vrij vertaald betekent dat `Samenwerking voor plattelandsontwikkeling'. Met deze subsidieprogramma wil de Europese Unie dan ook bewoners inspireren om hun leefomgeving te helpen ontwikkelen. Deze aanpak is bijzonder, omdat men uitgaat van de kracht van de regio.

Samenwerking is hierbij dus het sleutelwoord. Om dit proces goed te begeleiden, gaat in het betreffende gebied een Lokale ActieGroep (LAG) aan de slag. De Provincie heeft nu de LAG Zuid-Limburg ingesteld.

De POP3-subsidie is bedoeld om promotie, voorlichting, deskundigheidsbevordering en andere werkzaamheden van een ingestelde Lokale Actiegroep (LAG) te bekostigen. Het subsidieplafond van deze regeling is EUR480.000,-.

Jonge landbouwers

De investeringsregeling voor jonge landbouwers is een steun in de rug van jonge boeren om hun bedrijf te moderniseren en duurzamer te maken. Bij deze regeling is een investeringslijst gevoegd, waar jonge landbouwers uit kunnen kiezen. Het subsidieplafond van deze regeling is EUR708.572,-.

"De Provincie pakt nu voor de eerste keer deze regeling op. Daar ben ik blij om. Landbouw is essentieel voor de Limburgse economie en ruimte. Willen we onze regio aantrekkelijk houden voor mens, plant en dier, dan moeten we nadrukkelijk inzetten op verbinding tussen natuur, bescherming van landschappen, economische ontwikkeling en verder verduurzamen van de land- en tuinbouw. Hierin vormen jonge landbouwers ons kapitaal. Door initiatieven te ontplooien die bovendien de economische structuur versterken", zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck.

LEADER en LOS

Voor deze combinatieregeling moeten subsidieaanvragen

- een bepaalde regio betreffen

- voldoen aan de selectiecriteria van LEADER

- passen binnen de provinciale LOS Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

Het subsidieplafond voor deze regeling is EUR400.000.

Selectiewijze

De selectie van projecten vindt plaats via de zogenaamde tendermethode. Volgens een wegingsprincipe ontvangen de kwalitatief beste projecten subsidie en vallen de `te licht bevonden' projecten af.

Later dit jaar stelt de Provincie meer regelingen open. Hierover informeert de Provincie onder meer op http://www.limburg.nl/.