EU en de Associatieovereenkomst van Oekraine

woensdag 23 maart 2016 15:57 Binnenland

Dit is een origineel bericht van The Hague Centre for Strategic Studies

De Referendum Checker, een onafhankelijke fact checker die uitspraken over de EU en de Associatieovereenkomst van Oekraine met de EU toetst aan de hand van officiele beleidsdocumenten, is beschikbaar.

Brengt de associatieovereenkomst Oekraine op de drempel van het EU-lidmaatschap? Wordt de associatieovereenkomst pas formeel van kracht als Nederland het verdrag ratificeert? Tal van halve waarheden, dwalingen en onjuiste veronderstellingen beheersen het huidige debat met betrekking tot het aanstaande referendum op 6 april 2016. Referendumchecker.EU tracht helderheid te verschaffen door de juistheid te toetsen van veronderstellingen met betrekking tot de Europese Unie en de associatieovereenkomst. Zo bestaat er onduidelijkheid over wat de associatieovereenkomst met Oekraine precies omvat, welke implicaties het met zich meebrengt en waar de overeenkomst in de toekomst toe zal leiden. Aan de hand van verschillende bronnen zal Referendumchecker.EU het waarheidsgehalte meten van verschillende aannames met betrekking tot het aanstaande referendum op 6 april.

Referendumchecker.EU is onafhankelijk, neutraal en niet-partijgebonden. De redactie bestaat uit een team van analisten, werkzaam voor het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, alsmede externe experts.

HCSS ziet deze fact-checker als onderdeel van zijn publieke taak om neutrale en juiste informatie te verschaffen.

*

*

*

*