Festivalbeleving

In samenwerking met Lectoraat Crossmedia, HvA Domein Digitale Media en Creatieve Industrie

23 maart 2016 17.00 - 18.30

Lezing

Het is weer zover: de eerste grote buitenfestivals staan voor de deur. Het aantal festivals is enorm gegroeid, maar hoe weten zij zich in die wildgroei nog te onderscheiden van andere? Steeds vaker proberen festivalorganisatoren een `unieke beleving' neer te zetten, gericht op de specifieke wensen van het publiek. Maar wat is beleving precies? Hoe creeren organisatoren een festivalbeleving? En hoe maak je het meetbaar? De aftrap van een drieluik over beleving, met Rolinde Hoorntje, Claartje Nicolas, Harry van Vliet en Martijn Mulder.

In de afgelopen jaren is het aantal festivals in Nederland gegroeid en dit aantal blijft waarschijnlijk stijgen. Ook het totaal aantal bezoekers dat per jaar naar een festival gaat blijft groeien; de markt lijkt niet verzadigd te zijn. Zowel nieuwe als bestaande festivalorganisaties zijn op zoek naar manieren waarop ze zich kunnen onderscheiden van andere festivals door in te spelen op de specifieke wensen van het publiek. Zij willen een unieke beleving neerzetten, maar door het groeiend aantal festivals is dat steeds lastiger te bereiken.

De festivalbeleving is niet alleen binnen de festivalsector, maar ook binnen het onderwijs, onderzoek en in de media onderwerp van gesprek. In deze bijeenkomst komen vragen aan bod als: wat is festivalbeleving? Waaruit is een beleving opgebouwd? Hoe wordt festivalbeleving meetbaar gemaakt? Wat is het belang voor organisaties om inzicht te krijgen in de festivalbeleving? Enerzijds wordt hierop antwoord gegeven vanuit het onderzoek van het Lectoraat Crossmedia aan de Hogeschool van Amsterdam. Anderzijds komen de vragen terug in een paneldiscussie. Deze bijeenkomst is de aftrap van drie bijeenkomsten over beleving.

Over de sprekers

Rolinde Hoorntje schrijft over elektronische muziek voor NRC en DJ Broadcast en heeft een column `Housen met Hoorntje` op vrijdag in nrc.next. De afgelopen vijf jaar schreef zij regelmatig over de festivalisering van Nederland. Ze is co-auteur van het Trouw boek en Mary go wild: 25 jaar dance in Nederland en werkt momenteel aan haar romandebuut, De Hub, over een jongen die zichzelf verliest in het nachtleven.

Claartje Nicolas werkt bij het Nationaal Comite 4 en 5 mei als projectleider van de Bevrijdingsfestivals en het 5 mei ochtendprogramma. In haar werk voor de festivals is zij op zoek naar de kruisbestuiving tussen beleving van het Bevrijdingsfestival als feest en de bewustwording over de bevrijding en de vrijheid in Nederland. Voorheen werkte zij als festivalproducent, (theater-)programmeur en maker van voorstellingen.

Harry van Vliet promoveerde in 1991 aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2007 werkt hij als lector Crossmedia, eerst aan de HU en sinds 2013 bij de HvA. Van 2011 tot 2013 was hij wetenschappelijk directeur van het CoE Creatieve industrie Utrecht. Hij is initiatiefnemer van o.a. de RAAK-projecten: Cultuurwijsheid, Museumkompas en The Future Now, en heeft diverse publicaties op zijn naam staan over cultureel erfgoed, festivalbeleving, crowd-sourcing en mediastrategie.

Martijn Mulder studeerde Leisure Science en is sinds 2006 werkzaam bij de afdeling Leisure aan de Willem de Kooning Academie als docent en sinds 2011 als onderzoeker bij kenniscentrum `Creating 010'. Zijn onderzoek richt zich op de aantrekkelijkheid van steden, stadsbeleving, leisure als (stedelijke) waardecreator en experience design. Momenteel is hij een van de onderzoeksleiders binnen het programma Retailinnovatie in Rotterdam. Martijn is auteur van het boek Leisure!

Michiel Rovers is sinds 2008 actief als docent en onderzoeker aan Tilburg University, Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2010 staat de festivalsector centraal binnen zijn werk met als kernthema`s festivalbeleving, co-creatie en crowdsourcing. Momenteel is hij onderzoeker bij het lectoraat Crossmedia en cooerdinator van het Event Lab bij het Amsterdam Creative Industries Network. Michiel is co-auteur van het boek Festivalbeleving.

Koen Peters (moderator) is docent wiskunde aan de opleiding Engineering aan de HvA, maar zet zich daarnaast ook in bij de medezeggenschap van de Faculteit Techniek, het netwerk JongHvA voor jonge medewerkers en het projectteam Talent Factory dat talentontwikkeling op de HvA en UvA bevordert.

Drieluik beleving

Festivals, musea en winkels hebben er de mond vol van: `beleving'. Het draait niet langer om het simpelweg aanbieden van concerten, objecten of producten; men wil `een beleving neerzetten' voor de bezoeker. Maar wat is beleving precies? Hoe wordt een beleving gecreeerd, en hoe maak je het meetbaar? In SPUI25 gaat het Lectoraat Crossmedia (HvA) in op die vragen in drie programma's: de festivalbeleving (23 maart), de museumbeleving (20 april) en de winkelbeleving (25 mei).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25