Antwoorden op veel gestelde vragen sociaal plan Vivat


Antwoorden op veel gestelde vragen sociaal plan Vivat

Geplaatst op 24 maart 2016
[IMG]

De Unie heeft de afgelopen weken met veel medewerkers goede gesprekken gehad over de toekomst, de veranderingen in de organisatie en het sociaal plan. Er waren veel vragen en hieronder kun je de antwoorden lezen.


Vragen over het sociaal plan

Het sociaal plan regelt de opvang van reorganisaties. Voor de start van de reorganisatie komt er een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad (OR) of de centraal ondernemingsraad (COR). De (C)OR speelt een belangrijke rol omdat zij advies geeft aan de werkgever. De (C)OR houd jou via intranet op
de hoogte van alle ontwikkelingen, staat open voor jouw vragen. De Unie en de (C)OR hebben veel contact en gaan geregeld samen in overleg. We houden elkaar zo goed op de hoogte van wat er speelt.

Er is een rolverdeling tussen de bonden en de (C)OR. Deze wordt bepaald door de Wet op de Ondernemingsraad (WOR) en de wet op de cao. Op google kun je hier meer over vinden.

De bonden onderhandelen over de primaire arbeidsvoorwaarden, die kun je vinden in de cao en het sociaal plan. In het sociaal plan staan alle afspraken die gelden bij een reorganisatie, zoals: -hoe je boventallig wordt;

* hoe lang je kunt zoeken naar nieuwe werk;
* de hoogte van de vergoeding als je het bedrijf verlaat.

Er zijn twee vormen bij boventalligheid

Afspiegeling:
Bij het afspiegelingsbeginsel worden werknemers met vergelijkbare ("uitwisselbare") functies ingedeeld in leeftijdsgroepen. Zoals bijvoorbeeld er nu 120 medewerkers een uitwisselbare functie hebben en dat moeten er na de reorganisatie 70 zijn. Je functie blijft gelijk, maar in aantal komen er
minder functies. De afname wordt percentueel verdeeld over de leeftijdscategorieen. (Dus niet gelijk verdeeld). Binnen elke leeftijdsgroep wordt bekeken wie het laatst is aangenomen. Deze werknemers worden dan als eerste boventallig. Het gaat om de volgende leeftijdsgroepen:

* 15 tot 25 jaar;
* 25 tot 35 jaar;
* 35 tot 45 jaar;
* 45 tot 55 jaar;
* 55 jaar en ouder.

Vervallen of gewijzigde functies:
Het kan zijn dat functies vervallen. Als je functie vervalt dan wordt je boventallig. Als er nieuwe functies komen dan kun je daarop solliciteren. Soms zijn functies ook ingrijpend gewijzigd, ook dan wordt je boventallig en kun je op die ingrijpend gewijzigde functie solliciteren.


Kantonrechtersformule (KRF)

Er waren ook veel vragen over de KRF. Wat is dit en wat is de oude en wat is de nieuwe berekening. In het huidige sociaal plan wordt gerekend met de oude KRF. Zowel de oude KRF als nieuwe staan hieronder vermeld.

Oude kantonrechtersformule: Aantal gewogen dienstjaren (A) Het aantal dienstjaren wordt gewogen op basis van de leeftijd die je had tijdens het dienstjaar. Vervolgens worden alle dienstjaren na weging bij elkaar opgeteld:


Wegingsfactor
Leeftijd
Tot 40 jaar 1
40 tot 50 jaar 1,5
50 tot 60 jaar 2

Nieuwe kantonrechtersformule: Aantal gewogen dienstjaren (A)

Leeftijd Wegingsfactor
Tot 35 jaar 0,5
35 tot 45 jaar 1
45 tot 55 jaar 1.5
Boven de 55 2


De berekening is als volgt: AxBxC

A = aantal gewogen dienstjaren, zoals hierboven aangegeven
B = je beloning (Kijk in het sociaal plan om te weten welke componenten meetellen)
C = de correctie factor, die is 1


Beoordelingen

Op enkele locaties (dus niet op alle) waren signalen dat medewerkers plotseling en geheel onterecht een voldoende of een onvoldoende beoordeling kregen. Omdat dit op de meeste locaties niet speelt gaan we ervan uit dat dit geen trend is. Mocht dit bij de werknemers wel spelen, dan hoor ik dat
graag.


Hoe verder

Het huidige sociaal plan heeft een looptijd tot het einde van 2016. Daarna moet er een nieuw sociaal plan komen waar over we nog gaan onderhandelen. We willen snel in gesprek hierover. Je kunt deze brief doorgeven/mailen aan je collega's, dan hebben ook zij meer informatie en kun je hierover
samen van gedachten wisselen. Naast de mening van de leden is De Unie ook geinteresseerd naar de mening van niet leden, omdat we meer draagvlak willen creeren. We hopen dat dit inspiratie geeft voor wat we doen bij het onderhandelen van het sociaal plan en bij al het andere dat wij doen wat
meerwaarde geeft. Maar als het op sociaal plan of cao-onderhandelingen aankomt sta je sterker als je georganiseerd bent! En de leden hebben uiteindelijk de laatste stem.

De komende tijd wordt een spannende tijd en we zullen je op de hoogte blijven houden. Ook komen wij op de verschillende locaties langs komen om verder met elkaar te spreken.


Informatie

Voor meer informatie opmerkingen dan kun je een e-mail sturen naar Harma Pethke of je kunt haar bellen op 06-52522056.

Informatie

Sectoren: Finance
Branche: Banken Algemeen
Geplaatst in: Actueel Nieuws