Richtlijnen voor handtherapie (Promotie)

donderdag 24 maart 2016

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw L.A.W. Stevens, e/v van de Ven

Promotor(es) Prof. dr. A.C.H. Geurts, Prof. dr. P.H.M. Spauwen

Copromotor(es) Dr. M.J.L. Graff, Dr. H. van der Linde

Subtitel Clinimetrics in hand therapy: hand assessment recommendations for therapy (HandART)

Beschrijving

Handletsels, inclusief vuurwerkletsels, zijn de meest voorkomende letsels. Bij maar liefst een op de vier patienten op de Eerste Hulp gaat het om een handletsel. Daarnaast zijn er handaandoeningen, zoals de ziekte van Dupuytren (oftewel koetsiershand), waarvoor een patient een arts of handtherapeut raadpleegt. Handletsels kosten de samenleving jaarlijks 540 miljoen euro aan medische kosten en arbeidsverzuim. De ervaren beperkingen door restproblemen zoals pijn, gevoelloosheid of bewegingsbeperkingen, kunnen per persoon zeer verschillend zijn. Om mee te kunnen denken en beslissen over het behandelbeleid is het noodzakelijk dat de patient inzicht krijgt in de beperkingen en mogelijkheden. Dit vraagt een persoonsgerichte benadering voor de functionele evaluatie binnen de handtherapie.

Tijdens dit onderzoek is Europese overeenstemming bereikt over de meetinstrumenten die bij voorkeur gebruikt worden om inzicht en betrokkenheid van de patient in de besluitvorming te vergroten. Tevens is een beslisschema opgesteld. Toekomstig onderzoek kan o.a. diagnosespecifieke instrumentensets vaststellen.

Biografie

Lucelle van de Ven-Stevens (1969) studeerde Ergotherapie in Heerlen en behaalde in 1991 haar diploma. Naast haar baan als ergotherapeut/handtherapeut in het Radboudumc, rondde ze in 1998 de studie Gezondheidswetenschappen in Maastricht cum laude af. Tevens is zij geregistreerd als epidemioloog-A. Bovenstaand onderzoek voerde ze deels uit van 2011-2013 als promovendus op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Health Sciences (RIHS). Sinds 2013 werkt Lucelle bij de beroepsvereniging Ergotherapie Nederland in de functie van beleidsmedewerker. Naast deze baan heeft zij haar promotie afgerond.