Werk aan dijken hervat - Waterschap Vallei en Veluwe


Het stormseizoen eindigt op 1 april en dan kunnen de werkzaamheden voor de dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem weer worden hervat. Op drie deeltrajecten wordt vanaf die datum weer volop aan de dijken gewerkt.

Jericho

In de Amersfoortse wijk Jericho gaat aannemer Tebezo weer aan de slag. Het werk aan de waterkerende muur werd in het najaar van 2015 voortijdig stilgelegd omdat er verontreiniging in de bodem werd aangetroffen. De gemeente is een onderzoek gestart, dat inmiddels bijna is afgerond. Intussen
wordt de vervuilde bovenlaag alvast verwijderd en worden nieuwe rioolleidingen gelegd. Daarna wordt verder gewerkt aan de waterkerende muur. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de zomer klaar.

Eemdijk zuid, Eemlandsedijk en Slaagsedijk

Half maart zijn op dit traject de werkzaamheden hervat. Eerder al, voor de start van het broedseizoen, zijn aan het Zuidereind bomen gerooid. Langs de dijk in natuurgebied De Slaag worden nu damwanden vervangen/geplaatst. Deze werkzaamheden worden vanaf het water uitgevoerd. Vanaf half april
gaat aannemerscombinatie Dijkencombi verder met de verbetering van de dijken door klei aan te brengen.
De situatie ter hoogte van Eemdijk 199, waar in november de damwand verzakte, is dankzij de getroffen maatregelen stabiel gebleven. Op basis van nieuw grondonderzoek wordt momenteel een ontwerp gemaakt voor een doeltreffende dijkverbetering op dit traject. Deze maatregelen worden naar
verwachting na de zomer uitgevoerd.

Westdijk-Eemdijk noord

Vanaf 1 april worden op dit traject de eerste grondtransporten uitgevoerd. Gestart wordt met het aanbrengen van grond op het meest noordelijke deel van het traject, de Westdijk (tussen palendijk en bebouwde kom Spakenburg). De grondtransporten duren tot medio juli.
De aanvoer van klei voor de dijkverbetering gebeurt zoveel mogelijk over water. De klei wordt vervolgens met vrachtwagens naar de plaats van bestemming vervoerd.
Vanwege deze werkzaamheden is de Westdijk tussen april en eind juli afgesloten voor het autoverkeer. Met borden wordt een omleidingsroute aangegeven. Fietsers en voetgangers kunnen wel langs de Westdijk. Voor hen wordt een speciale doorgangsvoorziening aangebracht.