Onderhoud kust Zandvoort en Bloemendaal met 2,4 miljoen kuub zand | Rijkswaterstaat

Onderhoud kust Zandvoort en Bloemendaal met 2,4 miljoen kuub zand

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 april 2016- Laatste update: 04 april 2016 15:21 uur

Rijkswaterstaat start in april met het onderhoud van de kust bij Zandvoort en Bloemendaal. Over een afstand van 7,5 km wordt zo'n 2,4 miljoen kuub zand onder water aangebracht. Zo blijven beide badplaatsen goed beschermd tegen de zee.

Rijkswaterstaat herhaalt hiermee de zandsuppleties die in 2004 bij Zandvoort en in 2008 bij Bloemendaal zijn uitgevoerd. Deze suppleties hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan een positieve ontwikkeling van de kust. Om de kustlijn op zijn plaats te houden, is aanvoer van nieuw zand nodig.

Aanleg zandbank

Bij een zogenaamde vooroeversuppletie wordt ongeveer 750 meter van het strand, op 5 meter diepte, een zandbank gemaakt. Wind, golven en stroming verspreiden het zand geleidelijk richting het strand. Dit zand draagt zo bij aan een sterke kust. Strandbezoekers ondervinden geen hinder van deze werkzaamheden.

Kustonderhoud

De werkzaamheden voor de kust van Zandvoort en Bloemendaal maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Meer informatie

Meer informatie over kustonderhoud is te vinden op pagina Kustonderhoud of via de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).