Leden denken mee over de kwaliteitsnormen van de branche | Platform MOgroep

Op 29 februari (Utrecht), 7 maart (Eindhoven) en 22 maart (Zwolle) hebben leden van MOgroep actief meegewerkt aan het vertalen van onze branchewaarden naar toetsbare normen. Zie de hier de uitnodiging. Op 25 mei praten we verder tijdens de ALV. Noteer die datum alvast in uw agenda!

Goede opkomst

Elke sessie bracht een gemeleerd gezelschap op de been van diverse professionals (sociaal werkers, kwaliteitsmedewerkers en management), vanuit verschillende soorten organisaties (qua grootte en type). In totaal hebben 64 mensen, waarvan 49 leden hun denkkracht ingebracht. Hieruit blijkt een grote interesse in het samen uitwerken van onze branche-kwaliteitskoers.

Onder begeleiding van CIIO, dat de MOgroep in dit traject ondersteunt, gingen we aan de slag met het vertalen van kwaliteitswaarden naar concrete normen. Deze waarden hadden leden als onderdeel van de nieuwe kwaliteitskoers al vastgesteld op de ALV in november 2015. De normen vormen het uitgangspunt voor intercollegiale en externe toetsing.

Feedback

De deelnemers hebben in groepjes per norm geschreven, geschrapt en herschreven. Een greep uit de veelgehoorde reacties op het eerste concept:

* de kern/het zwaartepunt van de normen moet bij het vakmanschap liggen;

* het aantal normen is nog te hoog;

* de normen moeten prikkelen en uitnodigen;

* de normen moeten actief, kort en eenvoudig geformuleerd zijn;

* meer aandacht voor de (verschillende typen) vrijwilligers.

Agenda voor een goed gesprek

Uit de vele gesprekken over de normen kwam duidelijk een bedoeling bovendrijven. De status van de normen is niet een lijstje om af te vinken. De normen moeten de agenda gaan vormen voor een goed en betekenisvol gesprek. Een gesprek over hoe de organisatie met de professionals en vrijwilligers inhoud geeft aan de drie aspecten van kwaliteit: vakmanschap, effectiviteit van de dienstverlening en organisatie en toezicht.

Hoe verder?

De deelnemers krijgen een herziene versie van de normen toegestuurd en kunnen hierop nog schriftelijk reageren. Als dank ontvangen zij bovendien gratis de training tot intercollegiaal toetser en een eervolle vermelding in de handleiding van het uiteindelijke kwaliteitskader.

De normen worden ook voorgelegd aan de commissie kwaliteit en worden besproken op de komende ALV. Vervolgens worden ze getest in pilots.

ALV op 25 mei 2016

Op de Algemene Ledenvergadering op 25 mei 2016 (uitnodiging volgt later) presenteert de commissie kwaliteit en professionalisering van de MOgroep de conceptnormen aan de leden. Ook praat de commissie u dan bij over de andere onderdelen van de kwaliteitskoers: de vormen van toetsing, het beroepsregister voor sociaal werkers en de herziening van de governancecode.

Noteer 25 mei alvast in uw agenda!