Bouwen aan dynamisch cultureel klimaat


1 april 2016
Foto Bossche Parade

Het college presenteert de uitwerking van het nieuwe financieringssysteem voor cultuur. Eerder stelde de raad hiervoor de kaders vast. Met dit nieuwe systeem bieden we een aantal culturele organisaties voor een langere periode zekerheid. Daarnaast komt er meer flexibiliteit en ruimte voor
nieuwe initiatieven. Het college zorgt ervoor dat in 2020 6% van het cultuurbudget beschikbaar is voor projecten.

Wethouder Van Olden: "We willen verder bouwen aan een gezond en dynamisch cultureel klimaat. En daarmee de aantrekkingskracht van `s-Hertogenbosch verder versterken. Het Jeroen Bosch Jaar is daarmee een start- en geen eindpunt."

Bossche Culturele Basis

Het college wil met ongeveer 25 culturele organisaties subsidieafspraken maken voor 4 jaar. Deze organisaties zijn daarmee onderdeel van de Bossche Culturele Basis (BCB). Het college doet een voorstel voor de procedure en de richtlijnen die daarvoor gaan gelden. Voor 2017-2020 doet het college
een voorstel welke organisaties tot de BCB behoren. Ook de subsidieregeling voor de amateurkunst beschouwt het college als onderdeel van de BCB. De gemeenteraad stelt elke vier jaar opnieuw de BCB vast.

Ook stelt het college voor om elke 4 jaar een aanzienlijk bedrag binnen de BCB te verschuiven. Daarmee wil het college de dynamiek binnen de BCB een impuls geven.

Drie culturele projectfondsen

Het college wil meer flexibiliteit en doorstroming in de culturele programmering van 's-Hertogenbosch. Daarom stelt het ook voor om drie culturele projectfondsen in te richten:

* Fonds voor projecten die landelijk onderscheidend zijn. Daarmee willen we het landelijk onderscheiden cultureel aanbod versterken. En daarmee het merk "'s-Hertogenbosch" versterken.
* Fonds voor projecten die lokaal effectief zijn. We willen daarmee kunst en bewoners verbinden door bewoners te stimuleren actief kunst te maken.
* Fonds voor `pop-up'-projecten die vernieuwend zijn. Daarmee willen we vernieuwende en verrassende culturele interventies stimuleren.

Met de 3 fondsen kan de gemeente nieuwe projecten financieel ondersteunen. Het maakt niet uit of het gaat om groot of klein, amateurs of professionals en lokaal of landelijk. Ze hebben een ding gemeen: ze tonen de verbeeldingskracht van Jheronimus Bosch.

Het college doet een voorstel voor de procedure en de richtlijnen die gaan gelden voor deze fondsen. De gemeente laat zich bij het beoordelen van projectvoorstellen adviseren door een commissie. Deze bestaat uit een groep mensen met verschillende expertise. Deze expertise zetten we in
afhankelijk van het project dat om financiele ondersteuning vraagt.

Vinger aan de pols

Daarnaast willen we nog een commissie benoemen. Deze gaat de organisaties uit de BCB, de projecten en het financieringssysteem volgen. Daarmee houdt het college zicht op de culturele ontwikkeling van de stad. En kan de gemeenteraad onderbouwd voorstellen doen voor de toekomst.