Dagvaarding voor Edenaar wegens opruiing bij demonstratie


Een 45-jarige inwoner van Ede zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden wegens opruiing. De man had tijdens een demonstratie op 26 maart in Lunteren opruiende teksten geroepen richting het openbaar bestuur van de gemeente Ede.

De Edenaar liep die zaterdag 26 maart mee in een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Een van de begeleidende agenten zag en hoorde de man roepen: "We gaan naar Ede, Van der Knaap moeten ze afmaken!" Op dat moment liepen er tussen de 75 a 100 personen mee rondom de Edenaar.
De man kon later geidentificeerd worden als de 45-jarige Edenaar. Hij is op vrijdag 1 april ontboden in het politiebureau om een verklaring af te leggen. Het Openbaar Ministerie besloot de Edenaar te dagvaarden.

Het Openbaar Ministerie treedt hard op tegen mensen die met geweld het maatschappelijk debat willen beinvloeden. Bij een democratie hoort ruimte voor een debat en moeten in het besluitvormingsproces voor- en tegenstanders op een normale manier hun standpunten kunnen uitwisselen. Een ieder
heeft het recht om zijn mening te uiten en in principe te demonstreren. Maar geweld, bedreiging met geweld of andere strafbare feiten mogen nooit een middel zijn om aan een ander een mening op te dringen. Degenen die geweld plegen, bedreigingen uiten of anderszins van plan zijn hun standpunt
door geweld naar voren te brengen, worden streng aangepakt en vervolgd.

Deel dit op

*