Oekraiense president onder vuur door Panama Papers

TV | di 05 apr 2016

Verslag Sjoerd Fennema

Uit de Panama-papers blijkt dat de Oekraiense president Poroshenko op allerlei manieren de belasting ontduikt. Het nieuws komt juist naar buiten in de week van het referendum over het Associatieverdrag dat de EU met het voormalige Oostblok-land wil sluiten.

Zondagavond maakten onderzoeksjournalisten uit verschillende landen de resultaten bekend van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Onder andere staatshoofden blijken belasting te ontduiken via een advocatenkantoor in Panama: Mossack Fonseca.

Dergelijke constructies zijn in principe legaal, maar vaak worden de werkelijke eigenaren van deze bedrijven verhuld. Daardoor kunnen ze ook worden gebruikt om vermogen af te schermen of illegale handelingen te verrichten als het ontduiken van sancties of het betalen van steekpenningen.

Snoepconcern

Poroshenko heeft het snoepconcern dat hem miljardair maakte formeel overgeheveld naar de Britse Kanaal-eilanden. Verschillende van zijn offshore-bedrijven zouden niet in zijn opgaaf van vermogen staan. De Oekraiense president legt de beschuldigingen naast zich neer en zegt dat hij zich sinds hij president werd niet meer met zijn vermogen bemoeit. Ondanks de onthulling gaat het Oekraiense anti-corruptiebureau geen onderzoek doen naar Poroshenko. Volgens het bureau mag het de president niet vervolgen. De Oekraiense belastingdienst heeft vandaag wel aangekondigd onderzoek te gaan doen.

Having become a President, I'm not participating in management of my assets, having delegated this responsibility to consulting&law firms

-- Petro Poroshenko (@poroshenko) 4 april 2016

We zegt deze onthulling voor de Oekraiense president? En wat weten we over hem?

Niets illegaals

In EenVandaag een gesprek met de Oekraiense parlementarier Sergi Lesjtjenko, op dit moment in Nederland om te lobbyen voor het associatieverdrag. Hij staat bekend als een politicus die strijdt tegen corruptie. Maar volgens hem is wat Poroshenko heeft gedaan niet illegaal. Wel denkt hij dat de kans dat Nederland `nee' zegt tegen het associatieverdrag is gegroeid. Ook spreken we met Hubert Smeets, oud-correspondent in Rusland.