Start bouw olifantenverblijf Artis

planten van boom olifantenverblijf Artis.

Donateurs helpen met het planten van een boom. Foto: Artis, Robin Utrecht

Amsterdam, 30 maart 2016

donateurs planten laatste boom

Vanmiddag is onder grote belangstelling de bouw van het olifantenverblijf in Artis gestart. In aanwezigheid van vele donateurs werd dit gevierd door het planten van een Chinese vernisboom, de laatste van 18 bomen die het nieuwe verblijf markeren. Mede dankzij alle giften is een deel van het parkeerterrein aan de olifanten gegeven.

inzamelactie

Drie jaar geleden is Artis begonnen met een inzamelactie voor uitbreiding van de leefwereld van de olifanten. Honderden mensen hebben daar op geheel eigen wijze een belangrijke bijdrage aan geleverd. Van auto's wassen en mobiele telefoons inzamelen tot het organiseren van een benefietdiner.

Haig Balian, algemeen directeur van Natura Artis Magistra, bedankte in zijn welkomstwoord de betrokken donateurs. "Zonder de steun van de aanwezigen hadden we niet nu al deze mijlpaal van de bouw van het nieuwe olifantenverblijf kunnen bereiken." Na afloop van het planten van de boom stelden bezoekers vragen aan Ton Hilhorst, de plantenspecialist van Artis, landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en dierverzorgers van de Aziatische olifanten. De olifanten kunnen volgend jaar hun nieuwe verblijf ontdekken.

Groen

De Chinese vernisboom vormt samen met 17 andere metershoge bomen een bosrand als afscheiding langs de Hollandse Tuin, op de plek van de voormalige Roofdierengalerij. De beplanting in en om het olifantenverblijf krijgt een Aziatische uitstraling. De bomen worden afgewisseld met bamboe, gember- en bananenplanten en wintergroene heesters die doorkijk geven op het nieuwe verblijf. De rotspartij die in het midden van verblijf zal komen, wordt voorzien van bomen die als beschutting dienen voor de olifanten. Aan de zijde van het Entrepotdok worden eveneens bomen en struiken geplant.

Water

Het nieuwe olifantenverblijf krijgt ook een waterpartij. Olifanten spelen in de natuur veel met water. Om de waterpartij te realiseren wordt in het voorjaar een bassin aangelegd, gevolgd door het plaatsen van rotsen. Na de voltooiing van het verblijf, kunnen bezoekers op ooghoogte langs de badende Aziatische olifanten wandelen.