Hoe makkelijk kun je een offshorebedrijf beginnen?

TV | di 05 apr 2016

Redactie Paul Schram

Verslag Maaike Kempes

Redactie Miriam Heijenga

Verslag Marc Belinfante

De uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca blijft het nieuws beheersen.

Vandaag maakten de twee Nederlandse deelnemende kranten Trouw en het Financieele Dagblad Nederlandse namen bekend: voetballer Clarence Seedorf, leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm, maar ook veel MKB-ers maken gebruik van belastingparadijzen.

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama's.

Dat is in principe niet illegaal, maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping.

Jan van Koningsveld, directeur van Offshore Kenniscentrum en vorig jaar gepromoveerd op misbruik van offshore-vennootschappen vertelt in EenVandaag hoe makkelijk of moeilijk het is om zo'n bedrijf op te zetten. Ook spreken we manager van INCO Business Group Dennis Vermeulen. INCO helpt bedrijven voet aan grond te krijgen in Nederland en Vermeulen is gespecialiseerd in belastingconstructies.