Retourtje Brussel: onderweg naar de JBZ-radengroep grenzen

Nieuwsbericht | 05-04-2016 | 15:11

Voordat Tizia Lemmer de trein neemt naar Brussel ontmoet ze Lysanne Hopman en Yimwah Cheng voor de interviewreeks Retourtje Brussel. In het interview vertelt Lemmer wat het doel is van haar bezoek naar de JBZ-radengroep grenzen: overeenstemming bereiken over het voorstel Europese grens- en kustwacht met de Europese lidstaten, zodat de grensbewaking aan de Europese buitengrenzen wordt versterkt en bijdraagt aan afname van de migratiestroom naar Europa. Dit doel moet binnen de zes maanden dat Nederland voorzitter is van de Europese Unie worden behaald.

Lysanne Hopman en Yimwah Cheng interviewen Tizia Lemmer

Wekelijks in Brussel

Tizia Lemmer is senior beleidsmedewerker bij directie migratiebeleid van het Ministerie van Veiligheid & Justitie. Zij houdt zich bezig met grensbewaking, mensensmokkel en documentenfraude, voornamelijk op internationaal vlak. Als beleidsambtenaar schrijft ze onder andere instructies voor de onderhandelingen in de raadswerkgroep Grenzen in Brussel. Maar ze is ook aanwezig bij overleggen met verschillende partners vanuit andere ministeries voor de voorbereiding van de bespreking in de raadswerkgroep grenzen. `Vanaf januari zijn we voorzitter van de Europese Unie en daar houden we ons nu met de onderhandelingen over de wetgevingsvoorstellen Grenzenpakket mee bezig.' Lemmer zit regelmatig in Brussel. `We zaten al vaak in Brussel, maar nu bijna wekelijks.'

Europese grens- en kustwacht

Op dit moment ligt er een belangrijk voorstel voor de oprichting van een Europese grens- en kustwacht. Dit moet een bijdrage leveren aan versterking van de buitengrenzen, de bestrijding van illegale immigratie en mensensmokkel. Over dit voorstel moeten alle lidstaten overeenstemming zien te bereiken. De Europese Raad wil dat dit voorstel binnen zes maanden in de Raad is behandeld en besproken is met het Europees parlement. Normaal werken ambtenaren gemiddeld zo'n twee jaar aan een wetgevingsvoorstel, nu moet dat dus veel sneller. `Dat is een behoorlijke uitdaging met enorme tijdsdruk', aldus Lemmer.

Overeenstemming bereiken

Wanneer lidstaten overeenstemming bereiken over het voorstel, dan kunnen de onderhandelingen met het Europees Parlement beginnen. Op de vraag wanneer Lemmer voldaan is, vertelt ze: `We zijn nu halverwege het voorzitterschap en hebben al best veel bereikt namelijk op twee wetgevingsvoorstellen Grenzenpakket algemene overeenstemming in de Raad. Als lidstaten vandaag akkoord zijn met onze compromistekstvoorstellen, dan ben ik tevreden.' Echt gelukkig is Lemmer op het moment dat over de voorstellen Grenzenpakket in juni een politiek akkoord is bereikt tussen het Europees Parlement en de Raad. Voor nu staan eerst de onderhandelingen met het Europees Parlement op de agenda.

Lees het volledige interview op de pagina Retourtje Brussel.