IDFA-Mediafonds Workshop begeleiders 2016

05/04/2016

De IDFA-Mediafonds workshop wordt in 2016 geleid door Petra Lataster-Czisch en Catherine van Campen.

Petra Lataster-Czisch

Petra Lataster-Czisch is filmmaakster en schrijfster. Ze groeide op in Oost-Duitsland, studeerde filmtheorie en scenario en verhuisde in 1981 naar Amsterdam. Sinds 1990 maakt ze met haar partner Peter Lataster documentaires, korte films en dansfilms. Hun films gaan grote thema's niet uit de weg maar schuwen het grote gebaar.

De laatste jaren werken ze steeds minder met interviews en commentaar, waardoor de kijker een grote mate van emotionele betrokkenheid wordt gegund. "Samen met de mensen die we filmen zoeken we naar het wezen van het leven. Er is niets beters dan dat."

Veel van de films van de Latasters beleefden op IDFA hun wereldpremiere, waaronder Als we het zouden weten (2007), Niet zonder jou (2010) en Jeroen Jeroen (2011). Wakker in een boze droom won in 2013 de IDFA Award for Best Dutch Documentary. In 2012 waren de Latasters Documentairemakers in Focus bij het Instituut voor Beeld en Geluid en verscheen er een dvd-box met hun verzameld werk. Naast maker is Petra Lataster docent en coach, onder meer aan de Filmacademie.

Catherine van Campen

Catherine van Campen begon haar carriere als regisseur van radiodocumentaires en hoorspelen. In 2007 was ze deelnemer van de IDFA-Mediafonds Workshop, waarmee ze de overstap naar beeld maakte. Ze won de Mediafondsprijs documentaire 2007 met het in de workshop ontwikkelde filmplan Eeuwige moes. Het plan voor haar tweede film Drona & ik, over twee Hindoestaanse broertjes waarvan er een een autistisch stoornis heeft, ontwikkelde ze tijdens de Kids & Docs Workshop, en won de Kids & Docs Mediafondsprijs 2009. De film won vervolgens meerdere prijzen en werd onder meer op Berlinale 2009 vertoond.

Met Anne vliegt (2010) verwierf Van Campen internationale bekendheid. Deze korte jeugdfilm over de kleine Anne die het syndroom van Gilles de la Tourette heeft, werd op meer dan 100 internationale filmfestivals vertoond en won vele prijzen, onder meer bij Hot Docs en Visions du Reel. Ook haar volgende documentaires Painful Painting (2011) en Joan's Boys (2013) werden internationaal vertoond. Met Garage 2.0 (2015), dat in premiere ging op IDFA, maakt zij haar eerste lange documentaire. Momenteel werkt Van Campen aan Zaatari Djinns, een film over vijf kinderen in een vluchtelingenkamp in Jordanie die naar verwachting eind 2016 in premiere gaat.