Kwaliteitsimpuls groen


kwaliteitsimpuls groen web.jpg

Kwaliteitsimpuls groen

De raad heeft besloten dat per 1 januari 2016 het onderhoudsniveau van het groen in de openbare ruimte wordt verhoogd.

De gemeenteraad heeft besloten dat per 1 januari 2016 het onderhoudsniveau van het groen in de openbare ruimte wordt verhoogd van niveau C naar niveau B. In de praktijk betekent dit dat de kwaliteit van onderhoud vanaf dit jaar zal verbeteren. Er werd direct al hard gewerkt door team
Wijkonderhoud in de dorpskernen en het centrum van Woerden. Ook in de wijken Staatsliedenkwartier, Schilderskwartier en Molenvliet is er al volop gesnoeid.

Mooie resultaten

Het snoeiwerk levert mooie resultaten op: minder overhangend groen over fiets- en wandelpaden, een rustiger beeld in de straat en overzichtelijke verkeershoeken. Vanaf het moment dat het blad aan de heesters komt, zal de beplanting een vitalere uitstraling krijgen.

Planning

De buitenwijken van Harmelen, Snel en Polanen en de bedrijventerreinen zijn de komende weken aan de beurt. Aankomende zomer zullen vervolgens ook de hagen worden gesnoeid.

Duurzaamheid

Sinds november 2015 is het voor gemeenten verboden om chemische onkruidbestrijding toe te passen. De chemische middelen die gebruikt werden brachten schade toe aan het milieu en onrust ontstond over de gezondheidsrisico's. In de afgelopen jaren heeft de gemeente Woerden andere methodes van
bestrijding, zonder chemische middelen, al getest. Woerden moet vanaf dit jaar definitief overgaan op een van deze methodes.

Milieuvriendelijker

Deze methodes zijn minder effectief en moeten daarom vaker worden ingezet. Het onkruid in beplantingsvakken blijft gebeuren door middel van schoffelen. De verandering zit met name in de onkruid op de verharding. Dit zal mechanisch worden bestreden. Dit betekent dat de straten, voetpaden en
fietspaden geborsteld of gebrand worden.

Meer informatie

Ook voor particulier gebruik is de wetgeving aangescherpt. Wilt u meer informatie over het werken met bestrijdingsmiddelen? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen.