Royal FloraHolland - Omzet handel een procent lager in periode 3 van..


06 april 2016Royalfloraholland Internationale Handel

De omzet van periode 3 bleef in 2016 1% achter in vergelijking met vorig jaar. Met hetzelfde aantal veildagen, is dat tegen de verwachting in.

Een hogere omzet dan in 2015 leek logisch, omdat dit jaar ook een deel van de afzet voor Engelse Moederdag en Internationale Vrouwendag in periode 3 viel (elke periode beslaat vier weken). Ook Pasen viel in dezelfde periode. Bovendien is de export naar het Verenigd Koninkrijk sterk gestegen.

Oorzaak lagere omzet

De aanvoer is niet de oorzaak van de lagere omzet: die was ruim 2% hoger dan vorig jaar. Wel bleef het gemiddelde prijsniveau ruim 3% achter in vergelijking met 2015. Dat kwam vooral door een lagere prijs voor de snijbloemen. Met name de top 3 van roos, tulp en chrysant bleef achter in prijs.

Royal Floraholland Omzetontwikkeling Periodebericht

Ontwikkeling omzet

Cumulatief is de omzetgroei momenteel 8%. Rekening houdend met de extra veildagen in periode 1 (de eerste vier weken van januari 2016) komen we cumulatief uit op een omzetgroei van rond de 1%.

De vraag is wat de afzet de komende weken gaat doen. Vorig jaar waren de weken tussen de Engelse Moederdag en Pasen erg goed. De overbrugging van Pasen naar de Nederlandse Moederdag is nu zes weken, waardoor de prijsvorming onder druk kan komen te staan.

Directe handel

Het aandeel van de afzet in Directe Stromen bij de snijbloemen stabiliseerde in periode 3. Het aandeel bleef zowat onveranderd: 37,5%. Het zijn nog altijd gerbera, lelie en tulp die het meest worden afgezet via de Directe Stromen. Hypericum en Zantedeschia blijven de hekkensluiters wat betreft
afzet.

Bij de kamerplanten zien we wel een stijging van de afzet in de Directe Stromen met 2,5 procentpunt tot 76,1%. Koploper hier blijft de Palaenopsis. Alleen de Azalea blijft achter, met slechts 52% van de afzet via de Directe Stromen.

Bij de tuinplanten neemt de afzet in de Directe Stromen slechts met 0,8 procentpunt toe tot 66,4%.

Export

De meest recente exportcijfers zijn die van februari 2016. In februari nam de export van bloemen en planten met 5,5% toe terwijl de omzet van Royal FloraHolland met 8,5% toenam.

Cumulatief zit de export op een groei van 1%.

De exporttrends van de laatste maanden zetten door. Rusland blijft slecht presteren met een daling van de export van 25%. De export naar het Verenigd Koninkrijk blijft zich positief ontwikkelen, met een groei van 21%. De export naar Duitsland groeit in februari met 4%, met dank aan de doorvoer
van snijbloemen. De export van planten naar Duitsland daalde namelijk met 12%. Verder valt de groei van de export naar de Verenigde Staten op, met een groei bij de snijbloemen van 13%.

Snijbloemen

Bij de snijbloemen daalde de omzet met ruim 2%. De aanvoer nam toe met 3%, het gemiddelde prijsniveau daalde met 5%. De prijsvorming bij roos en tulp stond het meeste onder druk met een prijsdaling van bijna 10%. Maar ook troschrysant en lelie hadden een min van rond de 3%. Daarmee is de
prijsdaling van 5% voor het grootste gedeelte verklaard.

Kamerplanten

Bij de kamerplanten steeg de omzet met 2%. De aanvoer nam met 3% af, het gemiddelde prijsniveau steeg met 5%. Narcis kon de prijs van vorig jaar niet halen en daalde 12% in prijs. De meeste andere producten realiseerden een hogere prijs. Phalaenopsis steeg 5% in prijs, bij een 7% kleinere
aanvoer.

Tuinplanten

Bij de tuinplanten daalde de omzet met bijna 4%. De aanvoer was 7% lager, de gemiddelde prijs steeg met 5%. Nadat in de eerste twee maanden van het jaar de aanvoer van tuinplanten fors hoger was, is de aanvoer nu weer op een gebruikelijker niveau. De aanvoer van de zomerbloeiers neemt al flink
toe, terwijl het weer (nachtvorst) dat niet altijd toelaat.

Meer informatie

Geinteressseerd in meer cijfers?

* Ga naar FloraneXt
* Lees meer over de dienst Marktinformatie (alleen voor kwekers)
* Lees meer over de dienst Marktinzicht (alleen voor kwekers)
* Of neem contact op met onze Klantenservice