Stijging cao-lonen opmerkelijk stabiel


06-04-2016
De door werkgevers en werknemers in maart afgesloten cao's kennen een loonafspraak van 1,47 procent. Dat is niet alleen vrijwel gelijk aan het gemiddelde van de voorafgaande maanden, maar ook van de afgelopen twee jaar.

Pagina-inhoud

De loonafspraken zwermen al geruime tijd rond de 1,5 procent, met uitschieters naar boven van rond de 2 procent en naar beneden van rond de 1 procent.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

AWVN noemt de cao-afspraken 'opmerkelijk stabiel'. De werkgeversvereniging verklaart deze stabiliteit uit een ingetogen opstelling van de onderhandelaars. 'Aan de ene kant is er het besef dat de economische groei is aangetrokken, aan de andere kant ziet men de vele onzekerheden die boven de
markt hangen.' Als onzekerheden benoemt AWVN onder meer de ontwikkeling van de internationale economie en politiek, de geringe daling van de werkloosheid en twijfels rond de houdbaarheid van het pensioensysteem.

In totaal werden afgelopen maand 14 nieuwe akkoorden gesloten. De grootste nieuwe cao is die van de kinderopvang (78.000 werknemers, 1,6 procent loonstijging). Het cao-seizoen verloopt tot maart vloeiend. In 2016 lopen 411 cao's af, voor 1,9 miljoen werknemers. Inmiddels hebben cao-partijen
voor 86 van deze 411 cao's (bijna 0,7 mln. werknemers) een nieuw akkoord bereikt. Als we daar de in 2016 afgesloten cao's bij optellen met een ingangsdatum voor 2016 (achterstallig onderhoud), komen we in totaal uit op 125 2016-cao's.

Het cao-seizoen 2013/2016 in een oogopslag
Loonontwikkeling maart 2016.png
Gemiddelde afgesproken loonstijging per afsluitmaand en aantal afgesloten akkoorden.