Parasyuk, held van Oekraine, over het referendum

TV | wo 06 apr 2016

Verslag Bart Hettema

Redactie Johann de Graaf

Redactie Rob Hadders

Volodymyr Parasyuk ontpopte zich tot een van de zogenaamde `helden van Maidan'. De strijdlust van de Maidan en het slagveld in Donbass heeft hij meegenomen in zijn functie als Oekraiens parlementarier.

Zijn speech was legendarisch. In februari 2014 beklom Parasyuk tijdens de protesten tegen het heersende regime het podium en begeesterde het publiek op het Maidan plein met zijn speech over de politieke situatie in Kiev.

Een speech die oppositieleider Klitsjko, de huidige burgemeester van Kiev, in nederigheid zijn excuses deed aanbieden voor de door de oppositie gemaakte deal met de regering; en die president Janoekovitsj met de noorderzon deed vertrekken.

De overtuiging die uitging van de speech vormde het laatste duwtje voor de Maidanrevolutie en maakte van Parasyuk een beroemdheid. Nadien vertrok hij richting het Oosten van Oekraine om te vechten tegen de pro-Russische rebellen om, na gewond te zijn geraakt, terug te keren naar Kiev als parlementslid.

Nu het referendum in Nederland een oordeel gaat vellen over het associatieverdrag wat de aanleiding vormde voor de protesten op het Maidan-plein, gaat EenVandaag met Parasyuk terug naar dat plein, om te spreken over zijn strijd en het belang van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraine.