Truck platooning: transport met toekomst

Nieuwsbericht | 06-04-2016 | 09:57

Na een tocht van enkele dagen komen colonnes van slimme en communicerende vrachtwagens op 6 april aan in Rotterdam. De trucks vertrokken op 4 april vanuit verschillende Europese steden voor de Truck Platooning Challenge: Europa's eerste grensoverschrijdende uitdaging met geautomatiseerde vrachtwagens.

Truck platooning

Tijd en brandstof besparen

Bij truck platooning rijden vrachtwagens vlak achter elkaar. Ze maken zo beter gebruik van de weg, besparen tijd en brandstof en verminderen hun CO[2]-uitstoot. Onderling communiceren ze via radar, gps en wifi. Hierdoor is het mogelijk om op een veilige manier op korte afstand van elkaar te rijden.

Invoering truck platooning stimuleren

De Truck Platooning Challenge is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in het kader van het EU-voorzitterschap. Vrachtwagens van diverse fabrikanten rijden onder meer vanuit Stockholm, Gothenburg, Stuttgart, Munchen en Brussel naar Rotterdam. Het gaat er niet om wie het eerst op de eindbestemming is, maar om te laten zien dat het al mogelijk is. Het doel van de challenge is:

* de voordelen van truck platooning demonstreren; * de samenwerking tussen lidstaten en industrie bevorderen; * de invoering van truck platooning dichterbij brengen.

Kansen voor transportsector en transportindustrie

Truck platooning geeft de transportsector nieuwe mogelijkheden. Ook de industrie en de arbeidsmarkt kunnen er bij winnen. Want doordat vrachtwagens met constante snelheid heel dicht op elkaar rijden, is er minder luchtweerstand. Dat scheelt brandstof en CO[2]-uitstoot. Het beperken van CO[2]-emissies is in de transportsector erg belangrijk. Momenteel veroorzaakt deze sector ongeveer 25% van alle CO[2]-uitstoot in de EU. Er is hier dus nog veel winst in te halen.

Slimme en duurzame mobiliteit

Op 14 en 15 april organiseert het ministerie van Infrastructuur en Milieu een informele bijeenkomst voor de Europese ministers van transport en milieu in Amsterdam. De ministers bespreken dan hoe ontwikkelingen op het gebied van connected en automatisch rijden gefaciliteerd kunnen worden. Ook truck platooning staat dan op de agenda, net als zelfrijdende auto's. Na de vergadering rijden de Europese transportministers door Amsterdam in deels zelfrijdende auto's. Een uniek moment. Dankzij een speciale ontheffing kunnen zij de nieuwste technologieen op de openbare weg demonstreren.