Inspectie bezorgd over toename seksueel misbruik

De Onderwijsinspectie zag in het schooljaar 2014/2015 het aantal meldingen van seksueel misbruik en seksuele intimidatie toenemen. Vooral op middelbare scholen. En vaker was er een leraar of ander onderwijspersoneel bij betrokken.

`Zorgelijk', noemt de inspectie de conclusies in het persbericht op hun website. In totaal kwamen er in 2014/2015 110 meldingen binnen die gingen over seksueel misbruik. Het jaar ervoor waren dat er nog 86. Een toename van bijna 30 procent. De inspectie merkt op dat het bij een op de drie meldingen over seksueel misbruik gaat over een leraar of andere onderwijsmedewerker. Ruim de helft van de meldingen gaat over een ernstig zedendelict, zoals verkrachting of aanranding.

Sociale media

De meldingen die bij de inspectie binnenkwamen over seksuele intimidatie stegen licht naar 254 in 2014/2015. Dat ging meestal over ongewenste aanrakingen of ongewenst gedrag op sociale media. Alleen in het basisonderwijs nam het af. In de andere onderwijssectoren, zoals het voortgezet (speciaal) en middelbaar beroepsonderwijs namen die meldingen toe.

`Scholen moeten werk maken van gedragscodes voor hun leraren, niet-onderwijzend personeel en leerlingen', schrijft de Onderwijsinspectie. Zij zijn immers wettelijk verplicht om te zorgen voor de veiligheid van leerlingen.

Syrie

In het overzicht zie je ook de actualiteit terug. Zo was er in schooljaar 2012/2013 nog geen een melding over radicalisering. In het afgelopen schooljaar werd door scholen, ouders, leraren of leerlingen wel de vertrouwensinspecteur daarvoor ingeschakeld. Al is dat wel op twee handen te tellen (tien keer). De inspectie meldt dat ook voor het eerst meldingen kwamen over leerlingen die naar Syrie willen reizen.

In totaal kreeg de Onderwijsinspectie minder meldingen binnen, maar vaak waren ze wel ingewikkelder en urgenter. Verschillende Kamerleden schrokken van de cijfers. Zo zei VVD-Kamerlid Karin Straus op Twitter: `Schokkend. Op school moeten leerlingen zich veilig voelen. Scholen moeten werk maken van veiligheid.'