Nuchtere balans van de hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta

woensdag 6 april 2016 16:39 Binnenland

Dit is een origineel bericht van ecbo

Presentatie van spraakmakend boek over het mbo

'Het' mbo bestaat niet, maar is als onderwijssector en opleidingsroute naar de arbeidsmarkt ontzettend belangrijk. Dat is wat Sjoerd Karsten laat zien in zijn boek De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta. Een nuchtere balans van het mbo. Op dinsdag 12 april vindt in het Utrechts Centrum voor de Kunsten de presentatie van zijn boek plaats.

Zo'n veertig procent van de beroepsbevolking heeft een mbo-opleiding gevolgd. Van de jongeren die op dit moment onderwijs volgen, gaat meer dan een half miljoen naar het mbo. Het mbo is daarmee de hoeksteen van ons onderwijsstelsel. Toch is het beeld dat mensen van het mbo hebben onscherp of onvolledig. Het boek van Sjoerd Karsten brengt hierin verandering. De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta behandelt alle belangrijke thema's rond het mbo: de voorgeschiedenis van het mbo, de huidige stand van zaken en ook toekomstige ontwikkelingen.

Actuele en heikel vraagstukken

Het boek is, zoals de ondertitel belooft, een nuchtere analyse: wetenschappelijke inzichten en pakweg honderd interviews met sleutelfiguren uit het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en de wetenschap vormen de basis. Karsten bespreekt actuele en heikele vraagstukken: bestuurlijke problemen, professionaliteit van docenten, de variatie aan studenten en hun arbeidsmarktperspectieven. Toch bevat het boek ook wat franje: een aantal mooie portretten van (oud)-mbo'ers.

Programma

Tijdens de presentatie komt niet alleen Karsten zelf aan het woord, maar ook belangrijke stakeholders uit het mbo. Zo laten onder meer Nicky Nijhuis - voorzitter van JOB, Inge Vossenaar - directeur mbo bij OCW en Marjolein Held - voorzitter van de BVMBO hun licht schijnen op de inhoud van boek. Daarbij is er een vraaggesprek met de MBO Raad onder leiding van Jeanette Noordijk van OCW.

Over de auteur

Sjoerd Karsten werkte als onderwijssocioloog aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden. In Amsterdam was hij bijzonder hoogleraar beleid en organisatie beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en levenslang leren. Hij onderzocht actuele onderwerpen zoals sociale ongelijkheid, etnische segregatie en burgerschap. Karsten is een bekende expert in het mbo.

De boekpresentatie vindt plaats op 12 april van 15.30 tot 18.00 uur (borrel vanaf 17.00 uur) in het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4 Utrecht. Aanmelden kan via http://www.ecbo.nl/4_2048_Boekpresentatie-Sjoerd-Karsten.aspx

*

*

*

*