50PLUS steunt motie van wantrouwen tegen minister

50PLUS in de Tweede Kamer heeft de motie van wantrouwen tegen minister Van der Steur gesteund omdat de fractie er geen vertrouwen meer in heeft dat deze minister het beleid op Veiligheid en Justitie goed kan uitvoeren. Een eigen motie van 50PLUS over vluchtelingen werd door de minister overgenomen.

De positie van minister van Veiligheid en Justitie kwam overigens niet in gevaar, omdat er geen meerderheid was voor de motie van wantrouwen. De oppositiepartijen, waaronder 50PLUS, trokken tijdens het Kamerdebat op donderdag 7 april wel fel van leer tegen het optreden van Van der Steur in de kwestie rond de uitzetting van Inbrahim El Bakraoui in relatier met de terroristische aanslagen in Brussel.

Dat de bewindsman een motie overnam, in dit geval de motie van 50PLUS over Schengen, is iets nieuws. Dat kon tot vorige week namelijk niet; toen kon een minister een motie uitsluitend ondersteunen of afwijzen.

De motie van 50PLUS werd Kamerbreed aangenomen. De motie van Tweede Kamerlid Henk Krol behoort daarmee bij de eerste 10 in deze nieuwe situatie. De Schengen-motie werd ingegeven door de overwegingen dat een ingezetene van een Schengenland bij uitzetting uit een niet-verdragsland kan kiezen naar welk Schengenland hij uitgezet wil worden; dat iemand niet voor niets wordt uitgezet; dat een uitzettend land onvoldoende bevoegdheden heeft om informatie te delen over de uitgezette persoon met een ander land dan waar deze ingezetene van is; en dat dit ertoe kan leiden dat de uitgezette persoon zich bewust naar een ander land zal laten uitzetten. In de motie van 50PLUS werd de regering verzocht in Schengenverband het initiatief te nemen om aan `deze zeer ongewenste situatie' een einde te maken.

De Schengenregels moeten zo snel mogelijk worden aangepast, vindt 50PLUS. In geval van een uitzetting moeten ingezetenen uit Schengenlanden niet zomaar kunnen kiezen naar welk Schengenland zij worden uitgezet. En lukt aanpassing van de Schengenregels niet, dan is het wellicht beter om Schengen tijdelijk op te schorten.

In het debat over de aanslagen in Brussel met minister Van der Steur vroeg 50PLUS-partijleider Krol zich af of de bewindsman bij al diens geklungel wellicht de dupe is van sturende topambtenaren om hem heen. "Als het aan die ambtenaren ligt, wat gaat de minister er dan aan doen? En als het aan hemzelf ligt, waarom zit hij hier dan nog?", aldus Krol.

Hij zei dat het de zoveelste keer was dat de minister zijn functioneren moest goedpraten en wees op een montage van de NOS met al zijn excuses en verontschuldigingen van de afgelopen tijd. "Ontluisterend voor de veiligheid in Nederland, en zeker ook voor zijn VVD, de partij van `law and order'", sprak Krol.

Enkele citaten uit de bijdrage van 50PLUS aan het Kamerdebat:

"De minister concludeert dat `een ruimere communicatie tussen diensten in internationaal verband, binnen wettelijke bevoegdheden, een bijdrage kan leveren aan het bestrijden van terrorisme'. Daarmee hebben we gelijk een kernvraag te pakken. 50PLUS heeft in de eerste termijn al de conclusies van de Europese antiterreurcooerdinator aangekaart. Een van zijn kritiekpunten was dat wetgeving op dit punt blijft liggen en daarmee ook nationale wetgeving. We lezen over aanscherping van afspraken en procedures met landen en allerlei antiterreur-organen, maar wat is de inzet van de Nederlandse regering, als tijdelijk voorzitter van de EU, om de behandeling van deze wetgeving aan te jagen? En waarom heeft het ueberhaupt zo lang geduurd?"

"Daarnaast blijft het voor 50PLUS onbegrijpelijk dat handelingsprotocollen niet bestaan. En dat er gewerkt wordt op basis van gewoontes en aannames, zonder expliciete vastlegging of borging. Door de vreselijke gebeurtenissen in Brussel komt dit nu boven water en worden afspraken met Turkije verbeterd. Dat is toch verontrustend, zo kan de burger toch geen vertrouwen hebben in terrorismeaanpak. We weten nu toch ook niet of er nog meer terreinen zijn waar de afspraken onvoldoende zijn of afwezig? Moeten we dan weer afwachten tot er iets vreselijks gebeurt voordat de gebreken aan het licht komen en er eindelijk iets verandert?"

"Is het geen naiviteit wanneer ingezetenen uit Schengenlanden zomaar kunnen kiezen naar welk Schengenland hij of zij wordt uitgezet? Iemand wordt toch niet voor niets uitgezet? 50PLUS wil hiertoe zo snel mogelijk de Schengenregels aanpassen. En lukt dat niet, is het dan niet beter om Schengen tijdelijk op te schorten? Concreet: is het kabinet bereid om op zeer korte termijn in gesprek te gaan over het aanpassen van de Schengenregels?"