Inventarisatie boerderijen


Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland

Erfgoed in beweging

Inventarisatie boerderijen

* pagina afdrukken
* delen op Twitter
* delen op Facebook
* delen op LinkedIn

In april 2016 starten Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) met het project `Inventarisatie cultuurhistorisch waardevolle boerderijen van provinciaal belang'.

De werkzaamheden, die worden uitgevoerd in opdracht van de Provincie Zeeland, zullen over een periode van twee jaar uitgespreid worden en betreft het inventariseren van ruim vierhonderd boerderijcomplexen met hoge cultuurhistorische waarden.

Herbestemming of sloop
De Provincie Zeeland heeft SCEZ en SLZ deze opdracht verleend omdat in de nabije toekomst een groot gedeelte van de Zeeuwse historisch boerderijen de agrarische functie zal verliezen. De verwachting is dat slechts een klein deel van de vrijgekomen bebouwing een nieuwe passende functie zal
vinden. Het risico is daarmee groot dat boerderijen leeg komen te staan en vervolgens verpauperen, waardoor op termijn alleen sloop rest. Dit zal ook betrekking hebben op boerderijen met een hoge cultuurhistorische waarde.

Definitieve selectie
Bovengeschetste ontwikkeling roept de behoefte op tot een nadere selectie tot toekomstig behoud. Hiermee wil de Provincie komen tot een overzichtelijk aantal cultuurhistorische waardevolle boerderijen van provinciaal belang. De definitieve selectie, die op basis van de uitkomsten van de
inventarisatie zal worden samengesteld, zal als uitgangspunt dienen voor beleid, bijvoorbeeld bij mogelijke toekenning van subsidies en bij het bieden van (meer) planologische mogelijkheden.

Ruime inventarisatie
Bij de inventarisatie zullen zowel het erf en de bijbehorende beplanting, als de erfbebouwing worden meegenomen. Eveneens zal gekeken worden naar de onderhoudsstaat en de ruimtelijke ligging. Naast de inzet van vaste medewerkers, zullen SCEZ en SLZ ook vrijwilligers met kennis van historische
boerderijen en/of inventarisatiewerkzaamheden de kans bieden om aan de het project deel te nemen. De inventarisatie zal per regio worden uitgevoerd, te beginnen met Walcheren.