Boeren maken landschapspark aantrekkelijker


7 april 2016
Landschapspark Moerenburg

In Moerenburg-Koningshoeven hebben 3 boeren circa 8,5 hectare grond gekocht van de gemeente, onder andere om bij te dragen aan een aantrekkelijker landschap.

De boeren, Harrie van Gorkum, Martien Vromans en Kees Fonken, kregen hiervoor steun van de provincie. Zij gaan de grond aan de Baksevenweg omvormen van intensief bewerkte (mais)landbouwgrond naar een duurzaam en aantrekkelijk buitengebied. Dat gebeurt door middel van de aanleg van struwelen,
hakhoutenwallen, poelen en bloemrijke graslanden. Dit betekent een verbetering van de biodiversiteit maar het komt ook de bedrijfsvoering van de boeren ten goede.

Moerenburg-Koningshoeven

Moerenburg-Koninghoeven is 1 van de 3 landschapsparken van Tilburg. Deze parken verbinden de stad en grote natuurgebieden met elkaar en dragen bij aan de vitaliteit van de stad. De andere landschapsparken zijn Stadsbos013 en het Noorderbos.

Programma

De overdracht vindt plaats als project van het uitvoeringsprogramma stadsregionaal park Moerenburg-Koningshoeven. Een stad-landprogramma in het Nationaal Landschap Het Groene Woud, gesteund door onder andere de provincie Noord-Brabant.

Samenwerkende partners, waaronder Fontys, steunen het uitvoeringsprogramma dat de 'groene' componenten zoals biodiversiteit versterkt, maar ook de verblijfskwaliteit verhoogt (beleving / cultuur/ ondernemerschap). In 3 programmalijnen zijn verschillende projecten benoemd die nu worden
uitgevoerd. Dat zijn: 'versterken van het landschap', 'verbinden van stad en land' en 'nieuwe iconen in het landschap.' Het programma eindigt eind 2017.