Uitgebreide Kaartenbank van het Meertens Instituut in een nieuw jasj..


4 april 2016

Begin april is een vernieuwde en aangevulde versie van de Kaartenbank van het Meertens Instituut de lucht in gegaan. De Kaartenbank biedt een uitgebreid overzicht van gepubliceerde en ongepubliceerde dialectkaarten en etnologische kaarten van de Lage Landen.

De vernieuwde website bevat een index met ruim 30.000 titels van kaarten waarop taal- of cultuurverschijnselen in de Lage Landen zijn getekend. Bijna alle titels, in totaal 28.647, zijn voorzien van een scan van de oorspronkelijke kaart. De eerste versie van de website, die in januari 2014 is
gelanceerd, bevatte ongeveer 15.000 scans, waarvan de resolutie bovendien erg laag was.

Over de Kaartenbank

De Kaartenbank vormt het uitgebreidste overzicht van taal- en cultuurkaarten die zijn getekend van het Nederlandse taalgebied. Hij is bedoeld voor geinteresseerden en als bibliografische onderzoekstool. Via de Kaartenbank kan men gemakkelijk vinden of een bepaald verschijnsel is gekarteerd.
Bovendien kan men verschillende kaarten met elkaar vergelijken - bijvoorbeeld van hetzelfde verschijnsel uit verschillende perioden of in verschillende gebieden.

meertens instituut spotnamen van de neus

Het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW.

Logo Meertens Instituut

Contact

Nicoline van der Sijs

Zie ook

Website Meertens Instituut

Website Kaartenbank

Op de hoogte blijven?

Blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van de KNAW en meld u aan voor onze agendaladder of volg ons via Twitter of Facebook.

Deel dit artikel Facebook Twitter LinkedIn